latinica  ћирилица
EU I MI | 10/09/2014 | 15:33

Јunker predstavio novi sastav Evropske komisije

Novoizabrani predsjednik Evropske komisije Žan Klod Јunker predstavio je novi sastav Komisije koji će se razlikovati od starog po sastavu i po strukturi portfelja. Direktorat za proširenje će se od sada zvati Direktorat za Evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju. Mandat je povjeren Austrijancu, Јohanesu Hanu dosadašnjem komesaru za regionalnu politiku. Han će na ovoj poziciji naslijediti Štefana Filea, dosadašnjeg komesara za proširenje.

Među zvaničnicima iz regiona bivša slovenačka premijerka Alenka Bratušek imenovana je za potpredsjednicu Evropske komisije (EK) zadužena za energetsku uniju, dok je hrvatski komesar u Evropskoj komisiji i bivši potpredsjednik Vlade Hrvatske Neven Mimica dobio resor međunarodne saradnje i razvoja. Dosadašnja italijanska ministarka inostranih poslova Federika Mogerini imenovana je za Visoku predstavnicu EK-a za spoljnu politiku i bezbjednost.

Prvi potpredsjednik EK-a biće dosadašnji holandski šef diplomatije Frans Timermans, zadužen za resore regulacije i vladavine prava, dok će, osim Bratušek, potpredsjednici biti Kristalina Georgieva iz Bugarske (budžet i ljudski resursi), bivši finski premijer Јyrki Katainen (zapošljavanje, rast i konkurentnost), bivši premijer Latvije Valdis Dombrovskis (evro i socijalni dijalog) i bivši estonski premijer Andrus Ansip (jedinstveno digitalno tržište).

Bivši francuski ministar finansija iz redova socijalista Pjer Moskoviči preuzima resor ekonomske i monetarne politike. Britanski  konzervativac  DŽonatan  Hil  preuzima  novi  resor finansijske  stabilnosti, usluga i  unije tržišta kapitala, za čije se stvaranje zalagala Vlada Velike Britanije.

Dankinja Margret Vestager biće zadužena za resor konkurentnosti, u okviru kojeg će Evropska unija učestvovati u nadzoru širenja ili preuzimanja velikih svjetskih kompanija. Šveđanka Cecilija Malmstrom biće zadužena za pregovore o najvećem svjetskom trgovinskom ugovoru između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Miguel Arias Kaneta iz Španije je komesar za energiju i promjenu klime. Njemac Ginter Etinger zadužen je za digitalnu ekonomiju, u sklopu koje će biti obavljene reforme tržišta telekomunikacija u Evropskoj uniji. Elizabeta Bienkovska iz Poljske zadužena je za interno tržište, industriju, preduzetništvo i male biznise.

Analitičari procijenjuju da će nova Јunkerova komisija biti pod jakim uticajem Berlina, jer praktično preslikava veliku koaliciju demohrišćana i socijalista u Njemačkoj.

Evropski Parlament će tokom ovog i sljedećeg mjeseca po komitetima saslušavati buduće komesare, a o njima će glasati na plenarnoj sjednici krajem oktobra. Komisija u novom sazivu počinje s radom u novembru.