latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 15/09/2014 | 15:03

Vještice u narodnoj mitologiji

Vještice su zla bića koja se pojavljuju kao stare, ružne žene, mačke, koze, leptiri ili neke druge životinje. Vjeruje se da se stare, zle žene i stare djevojke pretvaraju u vještice i piju krv djeci, odraslima i stoci. Poneke vještice ne piju krv već samo dave i pritiskaju ljude noću. Vještice naš narod još zamišlja kao ružne babe koje jašu na metlama i zato se za neku ženu kaže: “Ružna kao vještica”...

 

Da bi neka žena mogla da se pretvori u vješticu, ona mora da se namaže naročitim travama, teško dostupnim. Ponegdje vjeruju da vještica prvo napada i uništava svoje najbliže, pa poslije ide po okolini da čini zla, naročito tuđoj stoci. Po narodnom vjerovanju, vještice umiru u strašnim mukama. Zato neke od njih, koje to znaju, pokaju se i prokažu narodu da su bile vještice, te se vrate u normalan život, pa počnu vradžbinama i bajanjima da liječe narod.
Vještica, po narodnom vjerovanju, ne može nauditi licima sa kojima je u zavadi, već samo onima sa kojima dobro živi. Sve do sredine pretprošlog vijeka babe po našim krajevima, za koje je narod vjerovao da su vještice, stradale su od naroda samo zato što je negdje u okolini vladala neka bolest među ljudima ili stokom . Međutim, na zapadu katolička crkva gonila je vještice kao svog ljutog protivnika. Dovoljno je bilo da se posumnja da je neka žena vještica i da se ta sumnja potkrijepi nekim dokaznim materijalom, pa je ta nesrećnica bez milosti spaljivana na lomači. I u našem narodu je bilo pojava spaljivanja vještica.

Koja žena striže ovce i koze na Đurđevdan, ta je, po narodnom vjerovanju, vještica.
Tamo gdje djeca umiru, novorođenčetu nadjenu ime Vuk, a pošto se vještica boji vuka, ona ne smije na to dijete. Tako je i Vuk Karadžić dobio svoje ime.
Ponegdje kršteno ime djeteta kriju, a zovu ga nekim nadimkom, tako da ga vještice ne mogu pronaći.
O božićnim i uskršnjim pokladama, i o Božiću, kada su vještice najaktivnije, djecu mažu bijelim lukom po tabanima, dlanovima i ispod pazuha, a vještice bježe od bijelog luka i tako ostavljaju djecu na miru.
Poneki, uoči poklada i Božića zabodu nož iznutra na kućna vrata, jer se vještice boje noža.
Vještica, kao i đavo, bježi od krsta.
Vještice ne mogu naškoditi ljudima koji su rođeni u muškim danima: ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak kao i onima koji na sebi nose neku skrivenu amajliju.