latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 16/09/2014 | 15:00

Otkud cvijeću miris i boja

Često se događa da gledamo neku biljku i divimo se njenom “cvijetu”, a da u stvari, to uopšte nije cvijet. Ako pod cvijetom podrazumijevamo nešto što je obojeno jarkim bojama i raste na biljkama, često možemo da pogriješimo...

 

Latice svibinog cvijeta, koji se razvija u proljeće, uopšte nisu latice već listovi. Međutim, čuperci na vrhovima trava su, u stvari, cvjetovi. Nezreo klip kukuruza je, takođe, cvijet. Botaničari kažu da je cvijet grupa dijelova biljke čiji je zadatak da proizvede polen ili sjeme, ili i jedno i drugo. Cvjetove imaju samo biljke koje proizvode sjeme, dakle, samo oni dijelovi biljke koji su u bliskoj vezi sa obrazovanjem sjemena, mogu se smatrati dijelovima cvijeta. A, odakle cvijeću miris?
Cvijet miriše kada se eterna ulja nalaze u laticama cvijeta. Ova ulja proizvodi biljka kada se razvija. Eterna ulja su vrlo složena. Pod izvjesnim uslovima se razlažu i obrazuju eterična ulja, koja lako isparavaju. Kad se to desi mi udišemo miris ovih ulja. Poseban miris nekog cvijeta zavisi od hemijskog sastava tog eteričnog ulja, a razne kombinacije daju različite mirise. Slična ulja se, osim u cvjetovima, nalaze i u lišću, kori, korijenu, plodu i sjemenu. Na primjer, narandže i limuni ih imaju u plodu, bademi u sjemenu, cimet u kori itd. Odakle cvijetu boja?
Cvijeće je crveno, plavo, pupurno ili ljubičasto zato što sadrži antocijanin, bojenu materiju rastvorenu u soku cvjetnih ćelija. Druge boje, kao što su žuta, zelena i narandžasta postaju od drugih bojenih materija i pigmenata. Ove materije obuhvataju hlorofil, karotin itd. Između njih nema hemijske veze. Tako boje cvjetova pripisujemo pigmentima zvanim “antocijanini” i drugim pigmentima zvanim “plastidi”. Јedna grupa pigmenata boji jednim nizom boja, a druga drugim.