latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 28/10/2014 | 14:59

Cvekla-krvavocrveno zdravlje

Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Јeste da treba da se stave rukavice dok se priprema, ali to i nije neki napor. Njena divna crvena boja potiče od proantocijanidina, borca protiv malignih bolesti...

 

Sadrži i betain, koji je prirodni protivupalni agens. On zajedno sa još nekim „pomagačima“ npr. vitaminima iz grupe B, podržava dobro stanje našeg kardiovaskularnog sistema. Od vitamina, tu su: B1, B2, B12 koji se rijetko sreće u biljnom svijetu, te vitamin C. Od minerala zastupljeni su: kalijum, magnezijum, fosfor, bakar, jod. Ima dosta gvožđa, pa je čest prirodni lijek u liječenju anemije.
Zahvaljujući antioksidansima i betainu, ima efekat detoksikacije, jer podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma. Celuloza i pektin su dobri aktivatori crijevne peristatike. Cvekla obavlja „prevenciju” oboljenja jetre, naročito masne jetre. Važna je za sportiste, jer poboljšava izdržljivost tokom treninga zbog visokog sadržaja nitrita koji su važni za oksidativne procese tokom napora. Takođe, ubrzava oporavak poslije treninga.
Ona podstiče razmjenu materija u organizmu, doprinosi regulaciji krvnog pritiska, snižava holesterol, održava u dobrom stanju krvne sudove, podstiče rad jetre. Usporava procese ateroskleroze i starenja. Dobra je kod demineralizacije kostiju i zuba. Može da se kuva, peče, da se pravi sok, ali nam najviše pruža kad je uzmemo svježu.
Lišće cvekle je takođe jestivo i sprema se slično špinatu. Ovo nije loše znati u ovo vrijeme kada treba vrlo pažljivo da se ekonomiše, naročito ako je u pitanju korisna hrana. Njen izgled je možda u potpunoj suprotnosti sa svim dobrim djelima koja čini našem organizmu, ali cvekla je i hrana i lijek.
Povrće krvavocrvene boje preporučuje se trudnicama zbog gvožđa i zato što reguliše krvni pritisak i holesterol te poboljšava rad jetre.
Cvekla je dvogodišnja biljka vretenastog korijena krvavocrvene boje i tamnozelenog lišća. To je povrće koje mnogi cijene, kako zbog njenog pozitivnog uticaja na zdravlje, tako i zbog lijepog ukusa. U njoj se nalazi mnogo fitonutrijenata koji imaju antioksidativna i protivupalna svojstva, a učestvuju i u detoksikaciji organizma. Pigmenti iz cvekle, koji joj daju bogatu boju, nazivaju se betalaini. Crveni pigment, antocijan, blagotvorno utiče na eritrocite, a krvne sudove čini elastičnijim. Njen ukus je slatkast, što je posljedica velike količine šećera, kog cvekla prosječne veličine ima oko 10 odsto. Dobar je izvor folne kiseline i, što je značajno za trudnice, bogata je manganom i kalijumom. Sadrži i vitamin Ce, bakar, magnezijum, gvožđe i fosfor.
Cvekla se lako vari i obiluje dijetetskim vlaknima, što je značajno za proces pražnjenja crijeva. Konzumiranjem ovog povrća, pored podsticanja dobrog rada digestivnog trakta, učinićete i vaše krvne sudove zdravijim, regulisaćete krvni pritisak i holesterol, a poboljšaćete i rad jetre. U odnosu na drugo povrće, ima visoku energetsku vrijednost: 189 kilodžula ili 45 kilokalorija na 100 grama. Bogata je bjelančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Cvekla je blagotvorno povrće za koje se smatra da pomaže našem tijelu da se bori protiv raznih bolesti, poput bolesti srca i nekih vrsta raka. Povoljno utiče i na nervni sistem, a iako ne sadrži mnogo gvožđa u poređenju sa recimo špinatom, preporučuje se i anemičnim osobama. Da bi se sačuvali hranljivi i ljekoviti sastojci, plod cvekle treba da se kuva do 15 minuta, iako je najbolje jesti je sirovu, izrendanu u salate ili cijeđenu. Inače, ovo povrće može da se jede cijele godine. U kulinarstvu se obično koristi njen korijen, ali i listovi, kao što smo napomenuli, mogu da se koriste, poput špinata.
Poznato je da je sok od cvekle ljekovit i da se dosta koristi za jačanje i detoksikaciju organizma. Sok cvekle zaslađen medom povoljno utiče na regulisanje krvnog pritiska. Ako volite salatu, a patite od opstipacije, probajte kombinaciju: rendana cvekla i rendana mrkva ili ren.