latinica  ћирилица
EU I MI | 08/11/2014 | 14:51

Mjere za pokretanje industrije u BiH

Novi pristup Evropske Unije prema Bosni i Hercegovini usmjeren je na ekonomiju. Inicijativa će konkretnim mjerama pomoći zemlji da provede ekonomske reforme i ispuni jedan od Kopenhaških ,pristupnih kriterija. Pred novim vlastima se nalazi provođenje Sporazuma za rast i zapošljavanje u BiH. Јedna od mjera je reforma u industrijskom sektoru.

Reforma velikih preduzeća u BiH ima najlošije rezultate u poređenju sa zemljama regiona prema podacima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Od više hiljada predratnih industrijskih pogona samo rijetki su na tržištu. U proizvodnji platu zarađuje manje od 10 odsto radnika. Prije devedesetih bilo je više od 65 odsto.

Pero Ćorić, rukovodilac Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Republike Srpske u izjavi za RTRS upozorava da nije iskorišten potencijal tih preduzeća, prije svega u tehnološkom i ljudskom dijelu. Ćorić je rekao da su sva ta preduzeća završila u likvidaciji.

“ Sve je trebalo da krene iz početka tako da su se stvarala mala i srednja preduzeća.Tek sada ona su došla u poziciju da imaju te pretpostavke i da mogu izaći na ino tržište“, pojašnjava Ćorić.

Privrednici upozoravaju da proizvodnju pokreće profit, a ne subvencije, te da privatizacija i stečajni zakoni nisu dali očekivane rezultate. Izostala su pravovremena ulaganja u realni sektor. Osim domaćih konstantan je pad stranih investicija.Uprkos pravnoj nesigurnosti i neusklađenim propisima poslovni ambijent za ulaganja stvorile su kompanije koje imaju znanje, nove tehnologije, poznaju tržište i konkurenciju.


“U prethodnih godinu i po posjetili smo preko 100 kompanija koje imaju strani kapital i ono što je činjenica i veoma važno jeste da su preko 90 odsto od svih tih kompanija u razgovoru istakli da u narednom periodu imaju namjeru proširenja kapaciteta i novih zapošljavanja u svojim kompanijama“, izjavila je za RTRS Јelica Grujić, direktorica Agencije za promociju stranih investicija u BiH.

U udruženju ekonomista „Swot“ ukazuju da je Vlada RS pokrenula određene korake, ali realizacija je spora. I u sadašnjim okolnostima izdvajaju se pojedine opštine u kojima donosioci odluka prevazilaze prepreke i stvaraju povoljno okruženje za ulaganja.

”Postoji puno stvari koje se mogu rješavati i pomoći investitorima.Njima je jako važno da steknu utisak da se o njima stvarno brine i da ih neko provede kroz tu šumu propisa i institucija i svega toga .Na taj način se može prevazići ta situaciju dok se sav taj zakonski okvir i pravna regulativa ne uskladi.”, izjavio je za RTRS Saša Grabovac, izvršni direktor udruženje ekonomista „Swot“.

Reforma u oblasti industrije jedna je od šest konkretnih mjera Sporazuma za rast i zapošljavanje koje se odnose na smanjenje poreskih opterećenja na rad, uklanjanje prepreka pri zapošljavanju, stvaranje bolje poslovne klime, jačanje privatnog sektora, smanjenje korupcije i poboljšanje socijalne zaštite.

Kompletan video pogledajte ovdje.