latinica  ћирилица
EU I MI | 14/11/2014 | 17:32

Reforma tržišta rada (VIDEO/FONO)

Bosna i Hercegovina treba da usvoji set reformi tržišta rada koje bi omogućile povećanje otvaranja novih radnih mjesta, kolektivno pregovaranje te u većoj mjeri uključivanje mlade populacije u radnu snagu. Bosna i Hercegovina ima najnižu stopu učešća na tržištu rada u Evropi sa samo 44 odsto radno sposobnog stanovništva.

Tržište rada u BiH nije se mnogo promijenio od nekadašnjeg socijalističkog nasljeđa. Nedovoljno je razvijeno i nekonkurentno u odnosu na globalne trendove. Pod direktnim je uticajem lošeg stanja u privredi. Nije usklađeno sa obrazovnim sistemom što dovodi do polarizacije na deficitarne i suficitarne kategorije poslova i kadrova.

Zavod za zapošljavanje analizira priliv lica na evidenciju koja dolaze iz radnih odnosa kao i lica iz obrazovnog procesa. Snežana Borovčanin, v. d. izvršna direktorka za poslove posredovanja i aktivnih mjera zapošljavanja u Zavodu za zapošljavanje  Republike Srpske  izjavila je za  RTRS da  dugoročna neusklađenost potreba tržišta rada i razvoja obrazovnog sistema dovodi do teškoća u usklađivanju ponude i potražnje tj. zadovoljavanju potreba poslodavaca.

U borbi za radno mjesto pobjeđuju kvalifikovani i kadrovi s iskustvom , koji rade na unaprijeđenju svojih vještina i time sebi povećavaju tržišnu vrijednost. Atraktivniji su kompanijama jer one traže radnike bez duge pauze u radnoj bigrafiji.

Miroslav Vukajlović, direktor agencije za posredovanje u zapošljavanju “Spektar” izjavio je za RTRS da Agencija dobija od poslodavaca precizno utvrđene kompetencije tj. znanja, vještine i sposobnosti koje treba da ima potencijalni uposlenik. U slijedećem koraku, Agencija provjerava da li kandidati koji su se prijavili na određeni konkurs ispunjavaju uslove. Vukajlović kaže da se često događa da veliki broj prijavljenih ispunjava formalne uslove, ali da nemaju ta potrebna znanja.

U Uniji studenata upozoravaju na hiperprodukciju visokoobrazovanih. Upisna politika bi trebala da odražava potrebe društva i tržišta rada, a ne želje obrazovnih institucija, učenika ili roditelja. Mladi su najbrojniji na biroima za zapošljavanje.

Borivoj Obradović, predsjednik Unije studenata Republike Srpske izjavio je za RTRS da Unija radi na izradi inicijative koju će uputiti Vladi Republike Srpske o izradi dugoročnog plana kadrovske poltike. U vezi s tim, Obradović ukazuje da je potrebno prilagoditi upisnu politiku, te politiku stipendiranja i kreditiranja studenata. Unija studenata Republike Srpske se zalaže za rangiranje fakulteta i da prednost pri zapošljavanju imaju studenti koji su završili bolje rangiran fakultet. Takođe, Obradović smatra da treba pooštriti kriterijume za osnivanje visoko školskih ustanova te kriterijume za licenciranje doktorskih studija jer kvalitet obrazovanja zavisi od kvaliteta profesora.

Mladi sve češće odustaju od prijavljivanja na oglase za posao jer poslodavci uglavnom traže radno iskustvo. U Uniji studenata ukazuju i na slučajeve netransparentnosti javnih konkursa. Buduća reforma bi promijenila prakse koje štite one koju su u radnom odnosu i pružila mogućnost nezaposlenim kako bi svi imali jednak pristup poslu.

Kompletan video pogledajte ovdje.

Kompletan audio poslušajte ovdje.