latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 26/11/2014 | 14:55

Sveti Јovan Zlatousti

Današnji dan Crkva je posvetila uspomeni na Јovana Zlatoustog (na grčkom Hrizostoma), arhiepiskopa konstantinopoljskog, tj. carigradskog patrijarha i jednog od najvećih crkvenih otaca, učitelja vaseljene, velikog propovjednika. Crkva mu je posvetila još dva dana u godini, 9. februar, kad je prenos njegovih moštiju i 12. februar kada se slavi sa sv. Vasilijem Velikim i Grigorijem Bogoslovom...

 

Živio je u 4. vijeku. Rodom iz Antiohije, pročuo se zbog besjedničkog dara i strogog života, pa je nazvan Zlatoustim. Naslijedio je patrijarha Nektarija. Mnogo je činio dobra, osnivao bolnice i sirotišta, pisao, propovijedao. Njegova, dosad sabrana djela, obuhvataju 13 tomova. Tvorac je jedne od liturgija, koja se služi najviše puta u godini. Upokojio se početkom petog vijeka. Nema crkve u pravoslavlju, u kojoj nije prikazan njegov lik.
Pored svečara, koji ga slave kao krsnu slavu, posebno je poštovan u istočnoj Srbiji, gdje mu se vjernici mole za zdravlje. Žene na njegov dan ne rade ništa s koncem, žicom ili konopcima, da se ne bi prekinula, kako se vjerovalo, nit života.
U crkvi se njegovo ime priziva prilikom molitvi za bolne, za one koji pate od nesanice i od nečistih duhova, prilikom malog vodoosveštanja, i još u mnogim prilikama. Te molitve se nazivaju vračevskim.