latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 03/12/2014 | 15:07

O ljekovitim osibinama đumbira

Đumbir potiče iz istočne i zapadne Indije i Azije. Međutim, sada već raste svuda po svijetu. Najkvalitetniji danas raste na Јamajci i Havajima, a koristi se svjež i u prahu...

 

Svjež poboljšava perifernu cirkulaciju i uzrokuje znojenje. Čisti toksine iz krvi i tjelesnih tečnosti. U prahu je djelotvoran kod srčanih oboljenja, čisti toksine iz pluća i djeluje protivupalno kod artritisa. Ono što je još jedan plus je da je dostupan tokom cijele godine.
Taj, u našim kuhinjama-nedavno otkriven korijen, tijelu daje energiju, a pozitivno djeluje i kod probavnih smetnji, zatvora, loše cirkulacije... Ublažava simptome ateroskleroze, artritisa, mučnine, hemoroida, grčeva, glavobolje, alergije i pospješuje rad srca. Koristi se i za ublažavanje menstrualnih grčeva i reguliše menstruaciju. I to nije sve...
Đumbir je izuzetno djelotvoran kod ublažavanja upala u organizmu, smanjuje bol, jača imunitet, i smanjuje rizik od mnogih srčanih bolesti, raka i hroničnih bolesti poput dijabetesa. Sastojci đumbira čine crijeva glatkima i ubrzavaju kretanje hrane. Smanjuju nadutost i ostale neugodnosti. Čaj od svežeg đumbira ublažava bol i kiselinu u želucu i djeluje protivupalno. Vrlo je efikasan u čišćenju organizma od parazita i bakterija, ubija patogene bakterije i pogoduje razvoju dobrih bakterija. Јedan je od najboljih prirodnih lijekova koji suzbija glavobolju ili migrenu, posebno u početnoj fazi. Čim počnete da osjećate glavobolju, dobro je popiti dvije velike kašičice praha đumbira otopljenog u vodi, a u većim dozama snižava holesterol.
Istraživanja su pokazala da đumbir smanjuje i širenje ćelija obuhvaćenih rakom i ublažava mučnine tokom hemoterapije. Vrlo je bogat izvor kalcijuma i gvožđa, pa ga je poželjno dodati u variva, čorbe, čajeve, sokove…
Kada smo već pomenuli đumbir, treba reći da on spada u grupu namirnica koje jako dobro čiste pluća. Pušačima koji se „dave” od kašlja mogu da pomognu neke namirnice da pročiste pluća: čajevi od đumbira, borovih iglica ili koprive, kukuruz šećerac, narandže, crveni i bijeli luk.
Da li robujete cigaretama i baš nikako ne možete da ih ostavite, uprkos kašlju? U tom slučaju češće konzumirajte namirnice i napitke koji mogu da pročiste pluća i omoguće vam da lakše dišete. Mogu da vam pomognu čajevi, prije svega od svježeg đumbira, ali i od borovih iglica ili koprive, koju možete da jedete i kao salatu. Јedite ribu i jagnjetinu, jer sadrže moćan antioksidans selen. Konzumirajte i jaja i žitarice.
Kukuruz šećerac je pun beta-kriptoksantina, koji dokazano štiti pluća od karcinoma, jer se ponaša kao moćan antioksidans. Ako je ikako moguće, nabavite onaj koji je prirodno, organski uzgajan. Slično dejstvo imaju i narandže.
Crveni i bijeli luk, zbog svog sastava imaju antikancerogeno dejstvo. Studije su pokazale da je kod osoba sa karcinomom, koje redovno konzumiraju ovo povrće, spriječen nastanak novih ćelija tumora. Naravno, neprijatan dah je neizbježan, ali pomislite i na miris duvanskog dima u ustima i na odjeći, pa luk neće djelovati tako nepodnošljivo.