latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 04/12/2014 | 15:01

Vavedenje Presvete Bogorodice

Kada se Presvetoj Djevici Mariji navršiše tri godine od rođenja, njeni roditelji Јoakim i Ana dovedoše je iz Nazareta u Јerusalim, da je predaju Bogu na službu, prema svom ranijem obećanju...

 

Sabraše se i mnogi njihovi srodnici da bi učestvovali u ovoj svetkovini, u kojoj nevidljivo učestvovaše i anđeli Božji. Prvosveštenik Zaharija, otac svetog Јovana Preteče, primi Djevu od roditelja i uvede je u najsvetije mjesto hrama, iza druge zavjese, u koje niko ne ulaziše osim arhijereja, i to jednom godišnje. Sv.Teofilakt Ohridski veli da je Zaharija “ bio van sebe i Bogom obuzet” kada je uvodio Djevu, inače se ovaj njegov postupak ne bi mogao objasniti.
Tada roditelji, prema zakonu, prinesoše žrtvu Bogu, primiše blagoslov od sveštenika i vratiše se domu, a Presveta Djeva osta pri hramu punih devet godina. Kako u Izrailju tada ne znadoše za doživotno zavještanje djevojaka, ona po navršetku svoje 12-te godine bi data svetom Јosifu, srodniku svome u Nazaret, da pod vidom obručnice živi u djevstvenosti. Presveta Djeva Marija bila je prva doživotno zavještana djevojka, i nju poslije u Crkvi Hristovoj sljediše hiljade i hiljade djevstvenica i djevstvenika.