latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 22/01/2015 | 14:45

Kraj januara i čišćenje organizma

Polako izlazimo iz januarskih svetkovina, pa je vrijeme da se napravi pauza od masnih obroka. Organizam nam je prezasićen kilogramima raznih đakonija kojima su nas poslužile vrijedne domaćice i stopanice, te litrama raznih kapljica, kojima su nas „nutkali“ vrijedni i gostoprimljivi domaćini. Mada, nekada u prošlosti, trpeze nisu izgledale toliko bogato kao danas, pretpostavljamo da su i tada postojali narodni načini za čišćenje organizma...

 

Svi nutricionisti savjetuju da je za čišćenje organizma najbolja hrana iz prirode. Јedite je i riješićete se otrova iz organizma za tili čas. Uključite u prehranu takozvane čistače i ljekovito bilje što je više moguće. Već nakon pet dana osjetićete korist. Što više ovih namirnica, to bolje! Tako, npr. rotkvice povećavaju protok žuči, pomažu u održavanju zdravog žučnog mjehura i jetre, te poboljšavaju varenje. Malo tanko narezane rotkvice dodajte u omiljenu salatu.
Mnogi potcjenjuju i sposobnost limuna koji pridonosi zdravoj probavi i eliminaciji štetnih tvari. Neki travari i nutricionisti smatraju da opor ukus limuna podstiče protok žuči i pomaže u varenju. Kora limuna i limete takođe djeluje kao antioksidans i pomaže u izbacivanju otrova iz organizma. Evo jednostavnog načina na koji ćete unijeti citruse u liječenje. Iscijedite limun i pomiješajte s vodom, te popijte. A time možete zaliti npr. i pečenje.
Kiseli kupus ima blagotvornu dozu „dobrih“ bakterija koje se nazivaju probioticima. Probiotici su, naročito važni za zdravlje sistema za varenje.
Sigurno ste već čuli da bijeli luk jača imunitet i štiti srce, ali njegovi sumporni spojevi imaju i važnu ulogu u čišćenju organizma od otrova.
Zatim jabuke, zdrava namirnica koju možete jesti cijele godine. Posebno je djelotvorna u dijetama za detoksikaciju.
Takođe, i cvekla, koja se može pripremati na žaru, pari ili kuvati. Sadrži biljne pigmente za koje se vjeruje da djeluju kao antioksidanti i poboljšavaju rad jetre. ITD...