latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 29/01/2015 | 14:57

Časne Verige

Ovaj dan se naziva još i Sveti Petar Verigan, Verižice, Ižice. Verge se praznuje da bi se narod zaštitio od groma...

 

Ovog dana pominje se sveti apostol Petar zbog veriga u koje je bio okovan po naredbi cara Iroda. U njegovoj tamnici pojavio se anđeo i tada su verige spale sa Petra. Te verige hrišćani su sačuvali koliko zbog uspomene na svetog Petra toliko i zbog njihove iscjeliteljske moći. Priča se da su se mnogi bolesnici izliječili dodirnuvši ih (kao i ubrus apostola Pavla).
Sveti Јuvenal, jerusalimski patrijarh dao je te verige na dar carici Evdokiji, prognanoj ženi cara Teodosija Mlađeg. Carica ih je prepolovila, jednu polovinu poslala crkvi Svetih apostola u Carigrad, a drugu polovinu u Rim svojoj kćeri Evdoksiji, ženi Valentijanovoj. Evdoksija je sazidala crkvu Svetog Petra i u nju položila ove verige, zajedno sa onim u koje je opaki car Neron nekada okovao Svetog Petra.
Ovaj dan se naziva još i Sveti Petar Verigan, Verižice, Ižice. Verge se praznuje da bi se narod zaštitio od groma. Tada ništa ne rade ni ljudi ni žene. Prije sunca donesu vode sa izvora, pa od nje, dok još nije načeta, sipaju po nekoliko kapi u svako žito. To se čini da bi žito bolje u toj godini rodilo i da grad ne bi pobio
ljetinu.