latinica  ћирилица
EU I MI | 06/02/2015 | 16:07

Ekonomskim reformama do investicija u BiH (VIDEO)

Bosna i Hercegovina ima trend pada stranih investicija već nekoliko godina.Osim smanjenja ulaganja primjetan je i odlazak stranih investitora sa našeg tržišta. Kako poboljšati ukupne uslove poslovanja u kontekstu preporuka Evropske Unije u Sporazumu za rast i zapošljavanje? Realizacija ovih mjera uslovljava evropski put i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Vijeće stranih investitora okuplja najveće strane kompanije prisutne u BiH koje zapošljavaju oko 13 hiljada građana. Do sada su investirali 8,5 milijardi KM što je 75 odsto ukupnih ulaganja od 2000 godine. Znakom ohrabrenja ocijenjuju preporuke EU u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje te ukazuju da je za bolju poslovnu klimu potreban stabilan politički i pravni sistem.

Predsjednik Vijeća stranih investitora BiH Branimir Muidža u izjavi za RTRS ističe da bi Zakon o radu trebao da štiti dobrog radnika od lošeg poslodavca i dobrog poslodavca od lošeg radnika. „“Trenutno kao poslodavci plaćamo visoki bruto, a radnik dobija nisko neto primanje. Razlika, ta delta ide u prilično neefikasan javni sektor.“, kaže Branimir Muidža i dodaje da bi poanta bila da se snizi ta presija, povećaju neto plate i proši baza kompanija koje plaćaju poreze jer bi time povećali budžet.

U pet izdanja "Bijele knjige" Vijeće stranih investitora BiH je vlastima predložilo konkretne mjere i najavilo regionalnu konferenciju u aprilu. Preduzetničku incijativu stimulisala bi promjena ukupnih uslova poslovanja.Stručnjaci ocijenjuju da je potrebno godinu dana rada na zakonodavnom okviru od početka realizacije mjera Sporazuma za rast i zapošljavanje.

Duljko Hasić, direktor Instituta za edukaciju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH u izjavi za RTRS pojašnjava da je loša poslovna klima rezultat, prvenstveno, neuspješne ekonomske politike na svim nivoima vlasti i izražene korupcije. Siva ekonomija uzima 25 odsto ukupnog BDP-a u BiH, rekao je Duljko Hasić dodajući da su visoke poreske stope i fiskalna i parafiskalna opterećenja među razlozima  pada investicija.

Zadatak promocije je uspostavljanje i održavanje kontakata sa postojećim i potencijalnim investitorima, ali odluci o ulaganju prethode analize i ostvarenje preduslova. Prirodni resursi, niski operativni troškovi, geografski položaj i konkurentna radna snaga trebale bi biti prednosti.

„Otežavajuća okolnost u procesu privlačenja investicija je neadekvatna koordinacija nadležnih institucija na svim nivoima, posebno jer su resursi u nadležnosti entiteta, u Federaciji BiH kantona“, izjavila je za RTRS Јelica Grujić, direktorica Agencije za unaprijeđenje stranih investicija u BiH.

Udio stranih investicija u ukupnom bruto domaćem proizvodu u 2014. godini bio je 4,4 odsto. Prema posljednjim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, ukupne direktne strane investicije u BiH od januara do septembra 2014. godine iznosile su 554.5 miliona KM što pokazuje da je BiH najlošija među državama regiona.Strane investicije u Srbiji u prvih 10 mjeseci 2014 godine su bile 1,15 milijardi evra.

Ovdje možete pogledati VIDEO prilog.