latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 12/02/2015 | 14:51

Sveta Tri Јerarha

Današnji praznik, Sveta Tri Јerarha, posvećen je trojici velikih svetih: Vasiliju Velikom, Grigoriju Bogoslovu i Јovanu Zlatoustom. Oni imaju svaki posebno svoj dan praznovanja, a ovaj današnji, zajednički praznik, ustanovljen je u 11. vijeku za vrijeme cara Aleksija Komnina. Zašto je to tako?

 

U to vrijeme, došlo je među učenim ljudima u Carigradu do nesuglasica i prepirki, koji je od trojice svetitelja bio najveći. Po jednima je to bio Sveti Vasilije Veliki, jer je duboko prodro u tajnu bića, zbog njegove čistote i hrabrosti, isti onaj Vasilije koji se svojim vrlinama upodobio Anđelima i takmičio se sa njima. On nije tako lako opraštao grešnicima, bio je strog, jer u sebi nije imao ničeg zemaljskog.
Drugi su uzdizali Svetog Grigorija Bogoslova zbog njegove nedostižne dubine i visine uma u bogoslovlju, smatravši da je on najveći od njih trojice, jer se odlikovao kitnjastim i divnim stilom, kojim je prevazilazio sve crkvene mudrace.
Nasuprot njima, bio je Sveti Јovan Zlatousti, koji je lako opraštao grešnicima i privlačio ih pokajanju. Zato ga jedni smatrahu manjim od Vasilija Velikog, a drugi, zbog njegove slatkorječivosti i razumijevanja slabosti ljudskih, većim od Vasilija.
I tako, jedni se nazvaše vasilijani, drugi grigorijani, a treći jovaniti. No, Božjom voljom, ovaj spor bi riješen na korist crkve i na još veću slavu trojice svetitelja. Episkop evhaitski Јovan imade jednu viziju u snu, naime: najpre mu se javiše svaki od ova tri svetitelja zasebno, a potom sva tri zajedno. Tada mu rekoše: "Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa nema u nama protivrječno... niti ima među nama prvog ni drugog". Јoš posavjetovaše svetitelji episkopa Јovana da im on napiše jednu zajedničku službu i da im se odredi jedan zajednički dan praznika. Povodom ovoga divnog viđenja spor se riješi na taj način što se odredi 12 februar kao zajednički praznik za sva tri ova jerarha. Ovaj praznik grčki narod smatra ne samo crkvenim nego i svojim najvećim nacionalnim i školskim praznikom..
Srpska pravoslavna crkva slavi ih 30. januara po crkvenom, a 12. februara po gregorijanskom kalendaru.