latinica  ћирилица
EU I MI | 20/02/2015 | 12:47

Nezaposlenost mladih u Bosni i Hercegovini (VIDEO/FONO)

Vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini obavezale su se da će izraditi sveobuhvatan plan ekonomskih reformi prema Sporazumu za rast i zapošljavanje Evropske Unije za BiH. Јedna od šest konkretnih preporuka Evropske komisije je reforma tržišta rada. Zakone koji regulišu ovu oblast potrebno je mijenjati da bi se povećalo zapošljavanje posebno mladih jer su ovu populaciju najviše pogodila negativna kretanja na tržištu rada.

Posao traži više od pola miliona radnika. Na evidencijama zavoda i biroa u BiH nalazi se 547.134 imena. Statistika kaže da su mladi većina i da je među njima stopa nezaposlenosti dostigla 60 odsto. Do novih radnih mjesta može se jedino boljom obrazovnom, poreskom politikom zapošljavanja. Edin Mehić, vlasnik portala posao.ba  izjavio je za RTRS da je potrebno omogućiti lakše zapošljavanje ,ali i otpuštanje mladih radnika.

"Јedino na taj način će poslodavci dati više šanse mladim ljudima.Takođe, ogromni nameti i oporezivanje zapošljavanja su  problemi", rekao je Mehić. Porezi kojima su opterećeni poslodavci u BiH među najvišima su u Evropi.

Poslodavac ima veću ekonomsku dobit ako zaposli radnika sa biroa uz subvenciju Zavoda za zapošljavanje. Međutim, nakon godinu dana staža traži novog radnika što znači su programi zapošljavanja kratkoročna rješenja.

”U 2014 godini kroz tri aktivna projekta zaposleno je 1876 radnika za šta je utrošeno 7,5 miliona KM. Mi očekujemo da će i u 2015 godini Akcionim planom zapošljavanja biti obuhvaćeni projekti, pogotovo projekat poljoprivrede.”,izjavila je Vedrana Milinković, portparolka Zavoda za zapoljšavanje Republike Srpske. Prilikom zapošljavanja kompanije prednost daju osobama s odgovarajućim obrazovanjem i iskustvom i ne pokazuju interesovanje za one sa dugim stažom na birou rada. Mnogi ostaju bez šanse da dobiju posao i zbog nesklada između sistema obrazovanja i tržišta, često i neadekvatnog znanja, vještina i kompetencije koje posjeduju.


”Kada kažemo radno iskustvo, to ne znači samo radno iskustvo u toj struci , to znači bilo kakva aktivnost čaki  volonterska,izjavila je za RTRS Samra Mujanović, predstavnica Odjeljenja za projekte portala posao.ba. "U toku je izrada nove godišnje analize tržišta rada koju ćemo objaviti  u narednih mjesec ili dva i tu ćemo, takođe, vidjeti šta poslodavci traže ,koje su to vještine i koja zanimanja najtraženija.”,pojasnila je Mujanović.

Uz sistem koji bi trebao omogućiti povezivanje sa poslodavcem važnu ulogu ima i aktivnost mladih jer su oni među najpasivnijim u Evropi. Na biroima su dvije generacije diplomaca, njih oko 40 hiljada. Mnogi poučeni višegodišnjim lošim iskustvom, odustali su od pronalaženja bilo kakvog zaposlenja.Značajan potencijal ostaje neiskorišten i BiH ima najnižu stopu učešća na tržištu rada u Evropi, sa samo 44 odsto radno sposobnog stanovništva.

Kompletan video pogledajte ovdje.

Kompletan audio poslušajte ovdje.