latinica  ћирилица
EU I MI | 14/03/2015 | 16:57

Slobodni mediji - stub demokratskog društva (VIDEO)

Јedna od država članica Evropske unije sa dugom tradicijom slobode medija i sloboda izražavanja je Kraljevina Švedska. Zakon datira iz daleke 1766. godine kada su prvi u svijetu ukinuli cenzuru i uticaj politike na medije.

Kako švedska iskustva mogu biti primjenjena kod nas da bi ostvarili napredak u slobodi medija, u okviru ispunjavanja političkih uslova za pridruženje Evropskoj Uniji? Zakon o slobodi medija u Švedskoj novinarima omogućuje pristup svim zvaničnim dokumentima. Vladini službenici putem institucije zviždača mogu medijima dostaviti dokumenta kojima se dokazuju nezakoniti postupci bez straha od posljedica. Najvažnije je da je informacija dostupna javnosti pokazuje novinar Erik Palm poznat po priči „Karema“ kojom je otkrio neprimjerene metode u domu za njegu starijih lica i drugom kojom je otkrio tajne fondove koji su upravljali Ikeom.

Erik Palm u izjavi za RTRS objašnjava da novinar u Švedskoj može slobodno da istražuje te da postoji duga tradicija i zakoni iz 17. vijeka. “Drugi faktor je sloboda informacija, naš sistem je transparentan, sve informacije u institucijama dostupne su javnosti. Nakon moje priče pod nazivom “Karema“ otvorena je velika debata u Švedskoj. Pet direktora je podnijelo ostavke, plaćena je kazna od milion evra.“, rekao je Erik Palm.

Političari su na testu javnosti posebno uoči izbora da bi pomogli građanima da odluče. Poznat je primjer jedne ministarke koja je podnijela ostavku jer je javni novac koristila za privatne svrhe iako je sredstva odmah vratila. S druge strane, u Švedskoj je kao i u drugim razvijenim zapadnim demokratijama sve prisutnija komercijalizacija.

Fredrik Nejman, novinar sa dugogodišnjim iskustvom i predavač u izjavi za RTRS pojašnjava da sve više novina prelazi sa štampanog izdanja na Internet. ”Potrebni su klikovi i zato imate više priča o holivudskim zvijezdama nego o važnim međunarodnim događajima.U novinama se ne može precizno znati koliko je ljudi pročitalo određenu priču, dok na Internetu imate na primjer 100 hiljada pregleda. Vlasnicima medija je to važno jer omogućije više oglasa.“,kaže Fredrik Nejman.

Institucija Ombudsmana za štampu Švedske razmatra prigovore građana ili kompanija koje smatraju da nisu adekvatno tretirani u novinama. Ola Sigvardson, Ombudsman za medije Švedske izjavio je za RTRS da se broj prigovora povećava.

“U 2014. godini imali smo 600 žalbi što je povećanje za 65 odsto u odnosu na 2013. godinu. Objašnjenje za takav trend – prvo, prigovor možete uputiti putem naše web stranice, više ne treba slati pisma, besplatno je. Takođe, većina naših slučajeva je visokog profila o njima se razmatra u mnogim medijima. Imali smo prigovore i od Kraljevskog suda.“, izjavio je Ola Sigvardson.

Ni tokom pregovora za članstvo u Evropskoj Uniji Zakon o medijima Švedske nije mijenjan već je Evropska Unija svoj sistem napravila otvorenijim. Poštovanje zakona je u kulturi Nordijaca i ove društvene norme značajno utiču na primjenu formalnih akata.

Video prilog možete pregledati klikom na ovaj link.