latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 20/03/2015 | 15:03

Namirnice koje čuvaju vaša pluća od bolesti i otrova

Pluća su neprekidno izložena štetnim materijama iz naše okoline. Slijede savjeti o načinima na koje možete izbaciti veliku količinu nagomilanih otrova i katrana...

 

Prije svega prestanite pušiti cigarete. Rak pluća je jedan od vodećih uzroka smrti u savremenom svijetu, stoga dobro razmislite da li su cigarete zaista tako neodoljive. Ukoliko baš i niste neki čvrst karakter, i ne možete prestati „duvaniti“, onda obratite pažnju na hranu koju jedete. Pametan izbor hrane može sačuvati zdravlje vaših pluća.
Određene namirnice smanjuje rizik od infekcija i raka organa za disanje. Na listi koju je sastavio tim britanskih istraživača nalaze se slijedeće namirnice:
Kukuruz je odličan za vaša pluća. Osim toga, kukuruz šećerac ima vrlo prijatan okus. Male žute sjemenke sadrže snažan antioksidans beta-kriptoksantin, koji štiti od raka pluća
Crveni i bijeli luk takođe su čuvari vaših pluća, jer sadrže mnogo susptanci sa antikancerogenim djelovanjem. Luk sprečava nastanak infekcija. Postoje određeni dokazi da, kod osoba koje imaju rak, usporava širenje tumorskih ćelija.
Selen je izuzetno moćan u prevenciji raka. Možete ga pronaći u ribi, janjetini, krompiru, jajima i žitaricama. Tunjevina, losos i bakalar, takođe, sadrže selen.
Čaj od đumbira čisti vaše tijelo od otrova. Čaj od korijena đumbira olakšava disanje kod različitih prehlada i upala.
Narandže sadrže obilje vitamina C i kriptoksantin koji štite od raka.
Kopriva je odlična za detoksikaciju. Sadrži mnogo željeza, ali i mnoge antikancerogene materije.
Čaj od borovih iglica je već stotinama godina lijek za plućne bolesti. Može se koristiti za ispiranje grla i usta.
Posebno je važno naglasiti činjenicu da pluća ne možete očistiti ukoliko pušite, ali pravilnom ishranom možete smanjiti štetni uticaj duhanskog dima.