latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 27/03/2015 | 14:49

Istorijski uticaji na srpsku nacionalnu kuhinju-hljeb

Razvoj nacionalne kuhinje možemo pratiti od najranijih navika u ishrani koje su dio slovenskog nasljeđa srpskog naroda. Početak nacionalne kuhinje u vezi je s dinastijom Nemanjića i može se pratiti tokom cijelog srednjeg vijeka...

 

Vizantija, kao središte civilizacije, imala je veliki uticaj na kulturu tadašnje Srbije. Žene koje su se udavale za srpske velmože donijele su kulturu oblačenja, higijene i ishrane. Hrana poprima drugačiji ukus i izgled, na dvoru se jede čorba kiselica, kavijar od morune sa Dunava, svježa riba sa Јadranskog mora, pečenje začinjeno bijelim lukom i mirisnim začinima. Takođe, kuvalo se u “luburi” (goveđi želudac ili u kori od breze) nekoliko sati iznad vatre-žara. Pranje ruku prije obroka bilo je obavezno. Bijelo platno preko stola služilo je kao stolnjak i kao salveta za brisanje ruku. Veliki hljebar brinuo je o skladištima brašna i kvalitetu hljeba, starao se da ga ima dovoljno i da se ne rasipa. Kuhinje na dvoru uvijek su bile izmještene dovoljno daleko da miris dima ne smeta u trpezarijama. Pečeno meso donošeno je sa ražnja i po pravilu se sjeklo u trpezariji. Niža vlastela i običan narod imali su priliku, ne samo da vide svog gospodara kako ruča, već i da probaju istu tu hranu kad on završi s jelom. Ovim činom prenosila se kultura na niže slojeve koji su tu tradiciju njegovali i održavali.
Srednjevjekovna hrana našeg naroda pripremala se na masti, loju ili ulju. Ulje se dobijalo od maslina, a dobrim se smatralo svijetlo ulje. Za suncokret se nije znalo. Sva hrana bila je posoljena. Tokom srednjeg vijeka dosta su korišćeni i začini, koje su donosili trgovci sa Јadrana, ali i sa Istoka. Koristili su se biber, šafran,

cimet, mirođija, karanfilić.

Namirnice su bile biljnog i životinjskog porijekla. Najvažniji je bio hljeb, koji se pravio od pšenice, ječma, prosa, ovsa, spelta i siraka. Da bi se dobio hljeb, žito se mljelo u malim, kućnim, ručnim žrvnjevima, vodenicama ili mlinovima. Najbolji hljeb mijesio se od pšenice, a lošijeg kvaliteta bio je ječmeni, zatim od ovasa, koji je uglavnom služio za ishranu konja. Najlošijeg kvaliteta bio je neukusni, crni hljeb od siraka koji ima krupno zrno i prosa od koga se prvenstveno pravila kaša kada bi cijelo ili samljeveno zrno kuvali u vodi ili mlijeku.
Hljeb se mijesio kao pogača sa kvascem ili od kiselog tijesta. Pekao se na ognjištu ili u peći. Pored hljeba i pogače postojao je i dvopek, koji se koristio za putovanja, budući da je mogao dugo da stoji. Takođe se pravila i pita, od razvučenog tijesta, ispunjena sirom ili mesom.