latinica  ћирилица
EU I MI | 27/03/2015 | 15:47

Mehanizam koordinacije u BiH (VIDEO)

Efikasniji mehanizam koordinacije treba da omogući prenošenje, provođenje i primjenu propisa EU na način da BiH prema EU zastupa koordinisan stav, odnosno da govori “jednim glasom”. To je preduslov i za korišćenje novog instrumenta pretpristupne pomoći EU – IPA dva, ali i za odgovaranje na Upitnik Evropske komisije koji bi BiH dobila za članstvo u EU.

Predloženi model o kojem je bio gotovo postignut konsenzus predviđa formiranje nekoliko tijela koja bi koordinirano odlučivala o evropskim integracijama. Većinu pitanja rješavale bi radne grupe stručnjaka, potom Komisija ako se radne grupe ne dogovore. Politički savjetnici bili bi spona između tehničkog i političkog nivoa. Njihov zadatak je priprema ministarske konferencije sastavljene od svih nivoa vlasti.Sporna pitanja rješavao bi Kolegij kao najviše tijelo.

Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske u izjavi za RTRS rekao je da je za Vladu RS prihvatljiv prijedlog mehanizma koordinacije 2013 godine.

„Republika Srpska djeluje u okviru svojih nadležnosti i ako ti principi nisu ispoštovani smatram da nećemo daleko otići u samom procesu donošenja mehanizma koordinacije“, precizirao je ministar Klokić.

Usklađivanje domaćeg sa evropskim zakonodavstvom je suština integrisanja. Efikasna koordinacija kao način dogovaranja treba da omogući da uskladjivanje bude harmonizovano tj. da za jednu pravnu materiju vrijede ista ili slična rješenja u BiH bez obzira da li određenu oblast reguliše više institucija ili nivoa vlasti.

Značaj uspostavljanja mehanizma koordinacije je naglašen i kroz izjavu Predsjedništva BiH početkom ove godine u kojoj je rečeno da u što kraćem roku treba biti uspostavljen na svim nivoima vlasti, izjavila je Samra Šuškić Bašić, članica ekspertne radne grupe Vanjskopolitičke inicijative BiH koja je nedavno na konferenciji predstavila publikaciju pod nazivom „Principi uspostavljanja efikasnog mehanizma koordinacije u procesu integracija u EU za FBiH“.

Govor “jednim glasom“ znači da su sve politike međusobno usklađene i da postoji koordinacija s jednog mjesta. Zajednička politička vizija neophodna je i za izradu Programa integrisanja.

Političke stranke potpisale su ambiciozan projekt ekonomskih reformi na kojima bi uskoro trebali početi sa radom.

Renco Davidi, otpravnik poslova kancelarije Evropske Unije u BiH izjavio je za RTRS da su vlasti potrebne je se moraju ozbiljnije pozabaviti različitim aktivnostima uključujući i definisanje Agende za reforme.” Bez sagovornika mi sami ne možemo voditi proces ne samo u pogledu definisanja već i provođenja reformi za koje su nadležne izvršne vlasti.”,rekao je Renco Davidi.

Da li su politički lideri u BiH prihvatiti svoj dio odgovornosti za napredak biće biti vidljivo i mjerljivo već s prvim aktivnosti novoformiranih vlasti. Intenzivniji odnos u komunikaciji sa Briselom mogao bi uslijediti stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kako se očekuje tokom ljeta.

Video prilog možete pogledati na sljedećem klikom na ovaj link.