latinica  ћирилица
EU I MI | 04/04/2015 | 14:01

Ekonomske reforme otvaraju put EU integracija (VIDEO)

Prema novoj evropskoj inicijativi vlasti u Bosni i Hercegovini obavezale su se da izrade i implementiraju program ekonomskih reformi u skladu sa Sporazumom za rast i zapošljavanje. Predstavnici BiH i Evropske komisije trebalo bi da o elementima prijedloga tog programa mjera razgovaraju na konferenciji u Briselu krajem aprila.

Plan socio- ekonomskih reformi je uslov za pripremu aplikacije za članstvo, a početak provođenja za kredibilnost tog zahtjeva. S obzirom da je vlast na svim nivoima tek uspostavljena, još nije izrađen prijedlog mjera za oživljavanje ekonomije, rast zaposlenosti, vladavinu prava, borbu protiv korupcije i efikasniji sistem socijalne zaštite. Vlada Republike Srpske priprema set reformskih zakona.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u izjavi za RTRS potvrdila je da Vlada priprema nekoliko zakona koji bi trebali biti na dnevnom redu zasijedanja Narodne Skupštine Republike Srpske tokom aprila."Očekujemo da većina bude urađena, a naš plan je da to bude urađeno prije ljetnje parlamentarne pauze u avgustu", izjavila je Cvijanović.

Predstoji preuzimanje poslova koji su na čekanju.Obaveza predstavnika vlasti u BiH u dijalogu sa Briselom jeste da reforme vremenski, redosljedom i načinom izrade prema potrebama koje odgovoraju BiH i kojima bi poboljšali kvalitet života građana.

"U kojoj mjeri mi koncipiramo reforme da odgovaraju našim prilikama i zadovoljenju ostvarenja naših potreba u tome ćemo bolje proći ", izjavio je za RTRS Halid Genjac, poslanik Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH. Ako vlasti u BiH budu pasivne u tom procesu teško da će se postići očekivani rezultati, rekao je Genjac i ocijenio da će Brisel voditi računa o određenim standardima i principima koji vrijede za razvijene evropske zemlje.

Ministri inostranih poslova Evropske Unije u Zaključcima na martovskom zasjedanju pozdravili su Izjavu o političkoj opredjeljnosti Predsjedništva BiH sa kojom su saglasni lideri političkih partija i koja je usvojena u Parlamentu.Savjet za spoljne poslove EU pozvao je lidere da ispunjavaju obaveze i zadrže pozitivan zamah tako što će raditi na izradi programa reformi u dogovoru sa Evropskom komisijom, ali i sa civilnim društvom.

Igor Stojanović iz organizacije Centri civilnih inicijativa izjavio je za RTRS da bi pozitivan impuls trebao doći od izabranih predstavnika koji treba da otvore procese donošenja odluka za sve zainteresovane strane, ne samo civilno društvo već poslovni sektor i akademsku zajednicu.

"Proces treba otvoriti za sve koji imau kapacitet da doprinesu da politike koje će biti kreirane budu što bolje i što više u interesu javnosti, rekao je Stojanović.

Evropska Unija će procijeniti napredak na osnovu reformi koje će biti provedene ,a prije toga definisane u Mapi puta koju bi trebalo da izrade entitetske vlade i Savjet ministara. Prvi značajan korak bilo bi stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kako se očekuje u junu. Prethodno, izabrani predstavnici vlasti u BiH treba da potpisano provedu u praksi.

Video prilog možete pogledati na sljedećem klikom na ovaj link.