latinica  ћирилица
EU I MI | 22/05/2015 | 20:44

Sistem koordinacije o evropskim pitanjima (VIDEO)

Mehanizam koordinacije je jedan od uslova za nastavak pridruženja BiH Evropskoj Uniji. Da bi domaće zakone uskladili sa evropskim treba usvojiti Program integrisanja i definisati prioritete. Za ispunjavanje ove obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom koji treba da stupi na snagu prvog juna potrebno je da političko opredjeljenje koje su potpisali predstavnici stranaka bude provedeno u praksi.

Efikasan mehanizam koordinacije je jasno definisan način rada svih nivoa vlasti u uskladjivanju domaćeg sa pravom Evropske Unije te usaglašeno pregovaranje sa EU što bi značilo da se govori jednim glasom. Napredak je uslovljen realizovanjem ovog pitanja koje su imale sve države tokom pridruženja, ali je u složenim sistemima mnogo teže doći do rješenja.

"Očekujem da mehanizam koordinacije bude usvojen veoma brzo i mislim da će biti veoma blizu onoga što je javnosti poznato kao rješenje“, izjavio je za RTRS Igor Crnadak, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine. Ministar Crnadak je rekao da bi trebalo ostaviti da se finalna podešavanja dese u narednim danima i sedmicama i da se dobije rješenje.

Uspostavljanje mehanizma koordinacije između različitih nivoa vlasti bio bi prvi konkretan korak u provođenju novog evropskog pristupa. Evropsku perspektivu moglo bi približiti i nedavno preuzimanje predsjedavanja komitetom ministara Savjeta Evrope od Belgije, države koja ,takođe, ima, složeno uredjenje.

“Prije 20 godina bilo je gotovo nemoguće zamisliti da će Bosna i Hercegovina preuzeti predsjedavanje Savjetom Evrope, a Srbija predsjedavanje OEBS-om,a sada je to moguće.Ljudska prava, demokratija i vladavina prava jedini su način za napredak u evropskim integracijama", izjavio je za RTRS Didije Rejndols, ministar inostranih poslova Belgije

"Nadam se da je ovo prilika koju BiH može da iskoristi tokom narednih šest mjeseci predsjedavanja. Mi smo spremni pomoći BiH,naš savjet za zemlju koja predsjedava jeste saradnja sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope i državama članicama.", izjavio je ministar Rejndols.

Belgija ima federalni i regionalni nivo, tri regije Flandrija,Valonija i Brisel, flamansku, valonsku i njemačku zajednicu. Federalni nivo je nadležan za odbranu, policiju, socijalnu sigurnost, pravdu, a regije za obrazovanje, zaštitu životne okoline.

Sistem može da funkcioniše samo ako sve strane imaju volju da postignu sporazum.

"Naš sistem jeste specifičan, na latinskom bi to bilo in foro interno, in foro externo.To znači da nadležnosti na regionalnom mogu da se brane i na evropskom nivou.", izjavio je za RTRS Јan Peumans, predsjednik Parlamenta regije Flandrija.

Sistem jeste komplikovan, svakih šest mjeseci imamo rotaciju predsjedavanja, predstavnika valonske ili flamanske strane ko može da govori u ime čitave države, rekao je Peumans ističući da je potreban unutrašnji dogovor kao i da bi da elementi belgijskog sistema u dijelu koji se odnosi na evropska pitanja mogli biti korišteni u Bosni i Hercegovini.

U Evropi postoje države koje imaju složeniju strukturu vlasti i od BiH, ali njihove institucije funkcionišu, poput Belgije, koja je imala političke krize zbog dugog procesa formiranja vlade, ali nema problem sa radom svoje administracije.

U kontekstu koordinacije evropskih pitanja Bosna i Hercegovina bi mogla koristiti iskustva Belgije koja ima decentralizovan, ali funkcionalan sistem. Upravo ono što Brisel traži od vlasti u Bosni i Hercegovini je postizanje unutrašnjeg dogovora.

 Video prilog možete pogledati klikom na ovaj link.