latinica  ћирилица
ISKRE PRAVOSLAVLjA | 09/01/2016 | 15:26

Božićni razgovor sa episkopom bihaćko-petrovačkim g. Atanasijem

Episkop Atanasije: Bogomladenac Isus Hristos spasitelj svijeta

"Hristos je glavna tema, a posebno na dan Božića za sve hrišćane, ali i cijelo čovječanstvo", rekao je u božićnom razgovoru za Radio Republike Srpske Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački gospodin Atanasije.Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Atanasije - Foto: SRNANjegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački AtanasijeFoto: SRNA

Episkop Atanasije kazao je da su u Hrista uprte sve oči i sve ustrojstvo našega života usmjereno je na ličnost Gospoda Isusa Hrista.

"Svake godine Hristos Bogomladenac dolazi ponovo o Božiću, iako je u svijet došao prije više od dvije hiljade godina. Treba posebno obratiti pažnju na razloge Hristovog dolaska na zemlju. Razlozi su veoma važni i veoma ozbiljni. Gospod je došao da čovječanstvu da novi početak, jer je čovječanstvo kroz istoriju vodilo pogrešan način života", kazao je episkop Atanasije.

"Potrebno je da iznova obnavljamo upravo tu božansku temu, počinjati iznova svake godine na zdrav način. Zato mi praznujemo Božić svake godine" naveo je vladika Atanasije.

On je rekao da '' ne smijemo dozvoliti da nam Božić prođe beskorisno. Božić najljepše proslavljamo dolaskom u hramove i prisustvujući bogosluženjima, a zatim proslavljajući ga u svojim domovima, s porodicom, pomažući i obilazeći stare, iznemogle, bolesne i siromašne".

"Božić svake godine predstavlja novi početak. Rađajući se u Vitlejemskoj pećini kao čovjek, Gospod je svojim dolaskom pokazao da uspostavlja novi početak", naveo je u Božićnom razgovoru za Radio RS, episkop bihaćko-petrovački gospodin Atanasije.

On je između ostalog kazao da se suština Božića ogleda i u običajima kao što su unošenje badnjaka u hramove i kuće, nalaganje badnjaka pripremanje i lomljenje česnice, pijukanje, dolazak položajnika, naglasivši da ovi običaji imaju svoje duboko simboličko značenje.

"Suština Božića sagledava se u tim događajima, u tom scenariju proslave praznika. Ovi običaji nisu nastali slučajno, sami od sebe, već kao rezultat promišljanja. Јer kao što se riječima izražavamo da bismo objasnili određene pojmove, tako činimo i ovim običaji koji su spcifični za Božić", rekao je episkop Atanasije.

On je naglasio da se Božiću posebno raduju djeca, i Božić je, kako kaže episkop Atanasije "dječji praznik prije svega zato što je Isus Hristos došao u ovaj svijet kao dijete".

Božić jeste izraz punoće, jer u njegovoj proslavi učestvuju djeca, odrasli, stari i bolesni, strani i domaći'', kazao je za Radio RS, episkop bihaćko-petrovački gospodin Atanasije.

 Napomena- Božićni razgovor sa episkopom Atanasijem emitovan je u programu Radija RS, 7, januara, na Božić.

Radmila Karanović