latinica  ћирилица
EU I MI | 08/10/2016 | 16:10

BiH: Upitnik Evropske komisije do kraja godine (VIDEO/FONO)

Bosna i Hercegovina će do kraja ove godine dobiti Upitnik Evropske komisije sa nekoliko hiljada pitanja iz raznih oblasti. Savjet za opšte poslove Evropske Unije prihvatio je zahtjev BiH za članstvo u Evropskoj uniji prošlog mjeseca te pozvao Evropsku komisiju da pripremi Mišljenje o ovom zahtjevu.Predstoji najobimniji posao u procesu integracija.

Upitnik Evropske komisije sadrži detaljnu listu pitanja prema strukturi kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji.Odgovori bi trebalo da daju sveobuhvatan prikaz  političkog, pravnog, društvenog, ekonomskog i administrativnog sistema zemlje i ocijenu nivoa usklađenosti sa zakonodavstvom Evropske unije. Direkcija za evropske integracije BiH je obavila niz metodoloških priprema, izradila i dostavila institucijama listu potencijalnih pitanja na osnovu analize Upitnika iz regiona. „Mi smo u dobroj mjeri spremni.Direkcija za evropske integracije priprema jedan sveobuhvatan informacioni sistem u kojem ćemo imati tzv. priliv pitanja  i pripremu za konačne, jedinstvene odgovore prema Evropskoj komisiji“, izjavio je za RTRS Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.
Komunikaciju i saradnju među institucijama u BiH olakšaće nedavno usvojeni mehanizam koordinacije.Formiranje Komisije za evropske integracije,prvog tijela ovog sistema, potvrđuje njegovu funkcionalnost. Dinamika kojom će se zemlja potencijalni kandidat kretati ka članstvu zavisi od spremnosti da ispuni obaveze kao i od političke klime u Evropskoj uniji.
“Uobičajeno je da zemlja koja je aplicirala dobije indikativan rok da popuni Upitnik, ali kvalitet je važniji nego brzina“, izjavila je za RTRS Јamila Milović Halilović, portparolka Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.Na osnovu iskustava zemalja regiona koje su prethodno prošle ovu fazu, čitav proces od pozivanja Evropske komisije da pripremi Mišljenje do konačnog dostavljanja traje u prosjeku između 12 i 18 mjeseci“, precizirala je Milović Halilović.

Očekuje se da će BiH dobiti oko 2.500 do 3.000 pitanja.Zemlje regiona su imale različit broj, najviše Makedonija oko 4.600,Hrvatska oko 4.500 , dok je Upitnik za Srbiju sadržavao oko 2.400,a Crnu Goru oko 2.100 pitanja.BiH ima pozitivna iskustva iz 2012.godine kada je saradnjom svih institucija i u roku odgovorila na probni Upitnik iz poglavlja javne nabavke i zaštita okoline.

„Očekujem da ćemo do polovine slijedeće godine najkasnije biti spremni da damo odgovore na pitanja koja ćemo dobiti.Nakon toga slijedi priprema Mišljenja EK i potencijalni kandidatski status  uz slijed drugih političkih događaja u Evropskoj uniji i kod nas“, rekao je  Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Ako bi odgovori na Upitnik biti pripremljeni u prvoj polovini 2017. godine u Direkciji za evropske integracije očekuju kandidatski status do kraja 2017. Ali, naglašavaju da su sadržaj i kvalitet odogovora na Upitnik mnogo važniji od procjene prelaska u naredne faze integracije. 

TV reportaža

Radio reportaža