latinica  ћирилица
EU I MI | 14/10/2016 | 16:07

Fondovi Evropske unije za BiH (VIDEO/FONO)

U procesu pridruživanja zemlje Evropskoj uniji IPA fondovi, fondovi predpristupne pomoći, jedan su od značajnih finansijskih instrumenta.U vrijeme ekonomske krize njihovo korišćenje bi dalo značajan doprinos za ekonomsku budućnost, jer se kod nas sada finansijski problemi rješavaju kreditima međunarodnih finansijskih institucija. Koliko su u BiH ova sredstva dostupna i koliko iskorištena?

Evropska unija je iz predpristupnih fondova dodijelila 5 milijardi i 100 miliona evra za zemlje Zapadnog Balkana od 2007. do 2013. godine.Od ukupno 513,24 miliona evra IPA sredstava alociranih za BiH iz programa IPA 2007-2013 do 1. marta 2016. godine, prema podacima Delegacije EU u BiH, ugovoreno je 88% ili 449,41 miliona evra.U toku je realizacija 85 projektnih ugovora iz IPA alokacija 2007-2013.

“Evropski fondovi, Evropska komisija će svoje grantove dodijeljivati 20 odsto od vrijednosti projekta.Mi namjeravamo aplicirati za dio autoputa, spoj, Banjaluka-Doboj šest kilemetara na koridoru 5C“, izjavila je za RTRS Nataša Kostić, pomoćnica ministra saobraćaja i veza Republike Srpske. "Procjena vrijednosti tog projekta je 64 miliona evra, a to bi mogao biti iznos od 12 miliona ako Evropska komisija odobri grant“, precizirala je Kostić.


Usvajanjem Okvirne strategija transporta BiH u Savjetu ministara, BiH očekuje 260 miliona KM grant sredstava za izgradnju autoputa Doboj – Banja Luka, izgradnju dijela Zeničke zaobilaznice i dijela dionice Mostar jug – Počitelj na Koridoru Vc, te obnovu Luke Brčko.
Planovi razvoja transporta, energetike, poljoprivrede, životne okoline i drugih oblasti neophodni su za predpristupnu pomoć Evropske Unije.U budžetskom periodu EU od 2014. do 2020. godine zemlja koja želi da koristi sredstva mora pokazati planove u sektorskim strategijama jer EU primjenjuje sektorski pristup.
„Trenutno u finansijskom smislu koristimo 40 miliona evra godišnje u prosjeku.Na raspolaganju nam stoji još najmanje 100 miliona evra i sa adekvatnim strategijama taj iznos bi mogao biti daleko veći“, izjavio je za RTRS Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.
Više novca iz evropskih fondova u narednim fazama i kandidatskom statusu mogao bi biti dodatna motivacija za sprovođenje reformi na koje su se obavezale vlasti na svim nivoima da bi ukupno društvo bolje funkcionisalo.
“Vlade na svim nivoima su se Reformskom agendom obavezale na sprovođenje reformi prije godinu dana.Najmanje su uradili u oblasti vladavine prava i reforme javne uprave u proteklih godinu dana“, izjavio je za RTRS Adis Arapović, projekt menadžer organizacije Centri civilnih inicijativa.
Poput provođenja reformi ni put do evropskih sredstava nije jednostavan.Osim dobro pripremljenog projekta traži se i odgovornost. Često se neadekvatno i nedovoljno korišćenje IPA fondova kod nas kao i drugim zemljama regije krije i u nedostatku kvalitetnih stručnjaka. 

TV reportaža

Radio reportaža