latinica  ћирилица
EU I MI | 02/12/2016 | 12:37

Kako odgovoriti na EU Upitnik? (VIDEO/FONO)

Evropska komisija uskoro bi vlastima BiH trebalo da dostavi Upitnik. Očekuje se oko 3.000 pitanja u gotovo svim oblastima.Odgovori na pitanja poslužiće Komisiji da procijeni u kojoj mjeri je BiH spremna da ispuni kriterijume za članstvo, i da na osnovu tih Odgovora i drugih procjena formira Mišljenje, tj. "Avis" o zahtjevu za članstvo.

Evropska komisija pomoću Upitnika procjenjuje spremnost BiH za pristupanje.Dokumentom se analizira pravni i ustavni okvir,sprovođenje zakona te nivo usklađenosti sa evropskim zakonima, normama i propisima poznatim kao pravna tekovina EU ili acquis u svakoj od 33 oblasti, kao što su konkurencija, javne nabavke,saobraćaj,energija,oporezivanje,poljoprivreda,obrazovanje, kultura i druge oblasti.

Bosna i Hercegovina spremno dočekuje Upitnik Evropske komisije. Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine uradila je metodološke pripreme kako bi, uz institucije u BiH koje će odgovarati na Upitnik, što spremnije dočekali taj zadatak“, izjavila je za RTRS Marina Kavaz Siručić, portparolka Direkcije za evropske integracije BiH. „Radi se o zadatku velikog obima, sa puno učesnika,a malo vremena“, naglasila je Kavaz Siručić.
Odgovore na Upitnik pripremaće sve ustavno nadležne institucije od nivoa BiH,entiteta i kantona u okviru radnih grupa, prema materiji koju pitanje tretira. Podrška će biti informatički sistem tj. platforma prilagođena ustavnim nadležnostima, što će svim učesnicima omogućiti uvid. Na taj način pokazaće se i funkcionalnost mehanizma koordinacije.

“To bi trebalo dati određenu  vrstu smjernice za izgled konačnog teksta svakog odgovora“, izjavila je za RTRS Lejla Ramić Mesihović, direktorka Vanjskopolitičke inicijative BiH.„Svaki odgovor će biti usaglašen gdje je više aktera,učesnika koji dijele određenu nadležnost na način da su svi akteri podjednako uključeni“, precizirala je Ramić Mesihović.

U procesu integracije svi dijelovi društva imaju ulogu od vlasti, preduzetnika, akademske zajednice, medija. Kada će građani osjetiti pozitivne efekte promjena zavisiće prije svega od dinamike rada institucija.

„Propisi Evropske unije garantuju određenu sigurnost u oblasti hrane i drugim oblastima što znači veći kvalitet života.“, izjavio je za RTRS Slobodan Zečević, naučni savjetnik Instituta za evropske studije Srbije. „U tom smislu proces evropske integracije je proces koji vas tjera na napredak u smislu boljeg zakonodavstva, veće zaštite građana, sigurnijeg prostora za investicije i eventualno više radnih mjesta“; ocijenio je Zečević. Bosna i Hercegovina  je posljednja zemlja regiona koja dobija upitnik Evropske komisije. Hrvatska i Makedonija imale su po 4.000, a Srbija i Crna Gora odgovorile su svaka na 2.000 pitanja. Očekuje se da će BiH imati šest mjeseci za odgovore. Prema regionalnim iskustvima, nakon analize odgovora slijedi još nekoliko stotina dodatnih, takozvanih pitanja za pojašnjenje. 

TV reportaža

Radio reportaža