latinica  ћирилица
EU I MI | 20/01/2017 | 13:23

Poljoprivredne fondove EU otvara razvojna strategija (VIDEO/FONO)

Prvog februara počinje primjena adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i Evropske unije.Na ovaj način formalno bi trebao biti riješen dugogodišnji problem u odnosima BiH i EU, iako poljoprivrednici strahuju od gubitaka zbog dalje liberalizacije.Poljoprivreda u susjednoj Hrvatskoj i nakon tri i po godine od članstva u Evropskoj uniji prilagođava se uslovima zajedničkog evropskog tržišta.

Hrvatska ima milion hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta i 170. 000 registrovanih poljoprivrednika. 96 odsto su porodična gazdinstva sa prosječno pet hektara.Sredstva fonda IPARD pomogla su njihov razvoj.Na tržištu EU sada su prepoznatljivi sa nekoliko autentičnih proizvoda zaštićenog porijekla.

“Postoji napredak ,određene grane poljoprivrede su napredovale,neke su u stagnaciji,dok su neke čak i pale, izjavila je za RTRS Leticija Hrenković, portparolka Ministarstva poljoprivrede Hrvatske. Cilj Ministarstva poljoprivrede i poljoprivredne politike u kontekstu zajedničke poljoprivredne politike je naglasak na generacijskoj obnovi gazdinstava, kaže Hrenković i dodaje da mladi treba da preuzimaju gazdinstva od starijih članova porodice te da je potrebno naglasak staviti i na izvoz i korištenje evropskih fondova.

Ovu priliku prepoznali su u Udruženju mladih poljoprivrednika.Za pokretanje posla na selu dobijaju 50.000 evra bespovratnih sredstava Fonda za ruralni razvoj u kojem je Hrvatskoj dostupno gotovo 2,5 milijarde evra od 2014.-2020. ili deset puta više sredstava u odnosu na program IPARD.

“Treba da imamo unificirane proizvode pod broj jedan jer ako neko traži za  lanac dućana određenu količinu robe,a ona se ne može isporučiti onda neće uzeti kod vas nego kod nekog drugog, objašnjava u izjavi za RTRS Јan Marinas, predsjednik Udruženja mladih poljoprivrednika Hrvatske.Treba da radimo finalizaciju proizvoda, kaže Marinas i navodi da u Hrvatskoj obrađuju 6.030 hektara povrća što smatra vrlo malom količinom i ističe da je neophodno povećati radno-intenzivne kulture uz finalizaciju proizvoda.

Agrarom se u Hrvatskoj bavi oko 10 odsto mladih od ukupnog broja poljoprivrednika i mogli bi inicirati razvoj agrobiznisa jer se ruralne sredine raseljavaju i mladi odlaze u inostranstvo. Evropski prosjek je 7 odsto.

U Bosni i Hercegovini od februara stupa na snagu adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.Da bi se javnost upoznala sa zahtjevima ovog Sporazuma kancelarija specijalnog predstavnika EU pokrenula je javni dijalog sa poljoprivrednicima o perspektivama razvoja i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Kroz projekat „Naše oranice bez granice“ Evropska unija želi pružiti podršku sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini i pružiti savjete kako bi ova oblast bila  konkurentnija i produktivnija, izjavila je za RTRS Јamila Milović Halilović, portparolka Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Strategija za cijelu zemlju u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja ,na koju se čeka godinama, otvorila bi vrata za finansijsku pomoć kroz podršku IPA II programa te dodatnu pomoć u procesu reformi, precizirala je Milović Halilović.

Iskustva iz susjedne Hrvatske kao i Srbije, koja provodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju od 2013. godine, a nije imala fazno prilagođavanje kao BiH , pokazuju da im je provođenje reformi omogućilo više sredstava i podsticaja kako bi postali produktivniji i konkurentiji na tržištu. 

TV reportaža

Radio reportaža