latinica  ћирилица
EU I MI | 26/02/2017 | 11:28

Evropska perspektiva BiH (VIDEO/FONO)

Proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana je prioritet Evropske komisije iako je dinamika pristupanja različita.Bosna i Hercegovina je ostvarila napredak u provođenju reformi,ali predstoje izazovi u pogledu odgovaranja na Upitnik Evropske komisije,a nakon toga i mogućeg razmatranja dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Evropskoj  uniji zemlje Zapadnog Balkana ponovo su u fokusu.Iz Brisela su upućeni pozitivni signali za proširenje.Takvu poruku će vlastima u Bosni i Hercegovini uputiti Federika Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost tokom predstojeće posjete Sarajevu.I predsjednik Evropske Komisije Žan Klod Јunker najavio je posjetu zemljama Zapadnog Balkana uključujući Hrvatsku koja je članica Evropske unije.
 
Zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu iako bi pridruženje moglo uslijediti nakon 2020 godine,izjavio je Žan Klod Јunker, predsjednik Evropske komisije.
"Ako neko u Vašingtonu govori da je Evropska unija ništa i da bi druge zemlje trebale slijediti Bregzit to bi bila loša vijest za naše prijatelje na Zapadnom Balkanu jer taj region treba evropsku perspektivu, u to sam uvjeren.“,precizirao je Јunker.
Visoka predstavnica Federika Mogerini u proteklih godinu dana više puta je posjetila Bosnu i Hercegovinu.Nedavno je razgovarala sa predsjedavajućim Savjeta ministara i ministrom inostranih poslova BiH.
 
"Visoka predstavnica radi na tome da se reforme koje su potrebne za daljnji napredak Bosne i Hercegovine nastavljaju i to tempom koji je potreban,da je napredak konstantan i da proces ne ide natrag nego naprijed", izjavila je za RTRS Maja Kocijančić, portparolka Visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost. U tom kontekstu, istakla je Kocijančić, važna je regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi.
 
Većina poslanika Evropskog parlamenta podržala je rezoluciju o napretku BiH izvjestioca Kristijana Dana Prede prema kojoj promjene u BiH treba provoditi uz poštovanje načela federalizma, decentralizacije i ravnopravnosti konstitutivnih naroda.Vlasti su pozvane da prevladaju unutrašnje podjele da bi ocjenjivanje podnesenog zahtjeva za članstvo bilo uspješno.
"Uvjeren sam da Bosna i Hercegovina treba biti decentralizovana država, država svih građana i konstitutivnih naroda i takva jedna mudra politika mora opstati na području BiH  i to je bi bila evropska budućnost Bosne i Hercegovine,svi mi želimo Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji" izjavio je Ivan Јakovčić, poslanik Evropskog parlamenta.

Reforme sežu dalje od samog odgovaranja na Upitnik jer će institucije morati da usklade zakonodavstvo sa pravnim nasljeđem Evropske unije.
"Radi se o dvosmjernom procesu, na jednoj strani potrebno je interesovanje za proširenje kod evropskih političkih elita, posebno velikih država članica dok je na drugoj strani potrebno vidjeti rad u zemljama kandidatima.",izjavio je za RTRS Vladimir Bartović iz Instituta za evropske politike.
 
Visoka predstavnica Federika Mogerini o posjeti BiH će izvijestiti šefove diplomatije zemalja članica na sastanku Savjeta za spoljne poslove.