latinica  ћирилица
EU I MI | 19/01/2018 | 15:40

EU i mladi - "EU for You" (VIDEO/FONO)

Studenti osam javnih univerziteta,odnosno 14 fakulteta iz Bosne i Hercegovine uz pomoć svojih akademskih mentora i eksperata pripremaju javne kampanje o percepciji mladih o socio-ekonomskim reformama. Radi se o projektu “EU za tebe” kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH koja drugu godinu angažuje studente iz cijele BiH u promociji pitanja od značaja za proces EU integracija.

GLAS MLADIH U ЈAVNOSTI
Studentice i studenti sa najboljim ocjenama čine tim Ekonomskog fakulteta iz Banjaluke u projektu “EU za tebe”.Zadatak im je da osmisle i izrade javne kampanje u kojima će predstaviti svoja mišljenja o reformama, značaju integracije u Evropsku uniju i promjenama u društvu u kontekstu budućeg članstva. 

“Treba da ukažemo na mogućnosti mladih u Bosni i Hercegovini,da nije sve onako kako se prikazuje i da postoji mogućnost razvoja i napretka ove zemlje.”, kaže Elvis Mujkić, student Ekonomskog fakulteta u Banjaluci i naglašava da će raditi na tome kako studenti percipiraju socioekonomske reforme u BiH s naglaskom na obrazovanje, zapošljavanje i preduzetništvo.

KAMPANjA STUDENATA O SOCIO-EKONOMSKIM  REFORMAMA
Kreativnim porukama studenti žele ohrabriti mlade da prepoznaju probleme u društvu i više učestvuju u njihovom rješavanju kao i donošenju odluka.

«"Mi ćemo kroz javnu kampanju nastojati da sami smislimo neke svoje ideje koje bi kasnije bile vrlo vjerovatno moguće da se riješe da se izgrade, da se neki problemi otklone koji bi bili za važnost kako mladih tako i šire zajednice, znači neki socioekonomski problemi, goruće teme u BiH.”, istakla je Mirjana Јanković, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Banjaluci.
RAZVOЈ KRITIČKE MISLI

Činjenica da su pobjednici prošlogodišnjeg projekta bili studenti Ekonomskog fakulteta iz Banjaluke sa kampanjom o pokretanju vlastitog posla dodatan je poticaj, mada novom timu ne nedostaje energije ni motivacije.
“Želim da budem dio ovog projekta zato što je mladima konačno pružena mogućnost da iskažemo svoje mišljenje na bitne teme u ovoj zemlji kao što su obrazovanje, preduzetništvo, zaposlenost, zapošljavanje mladih.", kaže Nikolina Vuković, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Banjaluci
govoreći o motivima za učešće u ovom projektu.
"Možemo da razmjenjujemo informacije,da izgradimo sebe, da napredujemo kako bi kasnije pomogli i ostali ovdje i izgradili sebe i svoj put.”, rekla je Nikolina Vuković.

UNIVERZITET U BANjALUCI ЈAČA MEĐUNARODNU SARADNjU

Radeći sa profesorima nadaju se da će i ove godine dobiti priliku da svoju kampanju predstave i u institucijama Evropske unije kao što su njihove kolege prošle godine tokom studijskog putovanja u više evropskih gradova i susreta sa evropskim komesarom za obrazovanje,kulturu, mlade i sport.
“Mogu samo da izrazim zadovoljstvo što postoje ovakvi projekti.Oni ne samo da nude studentima priliku da se upoznaju sa EU integracijama i značajem reformi za naše društvo nego im pruža priliku da testiraju ono teorijsko i praktično znanje.”, izjavio je Ljubiša Mićić, viši asistent Ekonomskog fakulteta Banjaluka.Pozitivno je što Univerzitet u Banjaluci, kako kaže, nastoji što više da se integriše u različite međunarodne programe,prvenstveno  krovni program Erasmus Plus.Znanje koji studenti pokazuju učešćem na ovim i sličnim projektima trebalo bi da prati i ulaganje u obrazovanje i nauku.Time bi imali bolje rezultate u ekonomiji,al ii drugim oblastima društva. 

TV reportaža

Radio reportaža