latinica  ћирилица
EU I MI | 24/02/2018 | 13:56

Upravljanje granicom i EU standardi (VIDEO/FONO)

Bosna i Hercegovina upravljanje granicom usklađuje sa propisima i standardima Evropske unije.U oblasti integrisanog upravljanja granicom ostvaren je napredak. Efikasnost granične kontrole važna je posebno u kontekstu migrantske krize jer je granična policija Bosne i Hercegovine evidentirala povećanje pokušaja ilegalnih prelazaka granice.

Migranti uglavnom stižu novim koridorom duž granice sa Crnom Gorom.500 državljana zemalja visokog migracijskog rizika otkriveno je nakon prelaska granice u dva mjeseca ove godine.To je gotovo polovina svih prošlogodišnjih ilegalnih ulazaka.
„Služba za poslove sa strancima još uvijek upravlja migracijama u Bosni i Hercegovini", izjavio je za RTRS Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.
Od tih 500 migranata, precizirao je Ujić, granična policija je odbila ulazak 130 ljudi, Služba za poslove sa strancima je u kratkom postupku vratila 130 ljudi, u redovnom postupku još uvijek vraća.Od tog ukupnog broja u Bosni i Hercegovini boravi oko 200 ilegalnih migranata.“, rekao je Ujić.
BiH ISPUNjAVA ZADATKE IZ STRATEGIЈE INTEGRISANOG UPRAVLjANjA GRANICOM Granična policija BiH integrisano upravlja granicom prema smjernicama Evropske komisije.Sve potrebne mjere za očuvanje sigurnosti granice,posebno sprečavanja nezakonitih migracija provodi saradnjom i koordinacijom agencija i službi koje rade na graničnom prelazu.
"U potpunosti provodimo sve naše zadatke iz Strategije integrisanog upravljanja granicom.", izjavio je za RTRS Almir Bašić, načelnik kancelarije za strateško planiranje i EU integracije Granične policije Bosne i Hercegovine.
Јedan od rezultata je saradnja sa susjednim državama i saradnja sa trećim zemljama. "Provodimo mješovite patrole sa susjednim državama koje se kreću na godišnjem nivou od tri do tri i po hiljade mješovitih patrola sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom.", rekao je Bašić.
POLOVINA GRANIČNIH PRELAZA ISPOD STANDARDA

Od ukupno 83 granična prijelaza 55 je međunarodnih u koje se ubrajaju aerodromi Sarajevo, Banja Luka, Tuzla i Mostar te 28 prelaza za pogranični promet.
Više od polovine graničnih prelaza zadovoljava sve standarde,izjavio je za RTRS Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine koja je nadležna za prelaze.
"Postoje određeni granični prelazi koje je potrebno proširiti ili u potpunosti izgraditi.Za 22 pogranična prelaza koji su u vrlo lošem stanju pokušaćemo aplicirati kroz IPA sredstva Evropske unije da bi dobili oko 20 miliona KM kako bi ove granične prelaze mogli urediti na način da zadovoljavaju minimalne standarde.“, precizirao je Kovačević.
HRVATSKA U ŠENGEN ZONI OD 2019.GODINE

Za održavanje Uprava za indirektno oporezivanje iz budžeta godišnje dobije 800.000 KM.Bosna i Hercegovina ima više od hiljadu kilometara spoljne granice sa Evropskom Unijom. Dodatan izazov će biti i pristupanje Hrvatske Šengenskoj zoni, kako se predviđa, početkom iduće godine.
TV reportaža
Radio reportaža