latinica  ћирилица
EU I MI | 23/04/2018 | 08:58

Digitalizacija regiona (VIDEO/FONO)

Zemlje regiona Zapadnog Balkana najavljuju povezivanje u oblasti digitalizacije.Za bolju saradnju i razvoj potrebno je infrastrukturno povezivanje i prilagođavanje eri digitalizacije potvrđeno je na regionalnom digitalnom samitu u Skoplju.

SMANjENjE CIЈENA ROAMINGA U REGIONU

Digitalna transformacija regiona može da podstakne politički i ekonomski razvoj ovog područja.Prvi korak će biti smanjenje i u perspektivi ukidanje roaminga po ugledu na ono što je učinjeno u Evropskoj uniji.Bosna i Hercegovina,Srbija,Crna Gora i Makedonija su već u nekoliko navrata spustili cijene roaminga i rezultat već postoji.

"Sada je već podnošljivo koristiti 3G ako imate sarajevski broj,a dođete u Skoplje ili u Beograd", izjavio je Goran Svilanović, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju.Drugi element je roaming između regiona i Evropske unije, kaže Svilanović i dodaje da je posao Savjeta za regionalnu saradnju da taj proces učini inkluzivnim.

DIGITALNA TRANSFORMACIЈA

Procjenjuje se da je državama u regionu potrebno između 1,5 i pet milijardi evra da se približe Evropskoj uniji u oblasti digitalizacije.Studija o digitalnoj transformaciji koju su izradili istraživači univerziteta u Gracu i Zagrebu nalazi da  uspješna digitalizacija donosi koristi ekonomiji,tržištu rada,ali i vladavini prava i smanjenju korupcije.

"Uvjereni smo da ovaj put treba da pređemo zajedno,Evropska unija i Zapadni Balkan jer digitalizacija ne pravi nikakve izuzetke.Sastavni dio svega toga je da Zapadni Balkan ima koristi od većih sposobnosti i mogućnosti koje su pružene novom Strategijom proširenja Evropske unije i višegodišnjim Akcionim planom za regionalni ekonomski prostor", izjavila je Maria Gabriel, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo.

DIGITALNE VЈEŠTINE I ZNANjA

Pored digitalne povezanosti, integracije ekonomija Zapadnog Balkana u jedinstveno digitalno tržište,poboljšanja kibernetičke bezbjednosti potrebno je raditi na unaprijeđenju digitalnih vještina i znanja koja su neophodna pretpostavka novih "digitalnih" poslova.

U Bosni i Hercegovini nedostaje 6.000 IT stručnjaka, izjavio je Ismir Јusko, ministar transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine."Možete otići na biro za zapošljavanje i ne vjerujem da ćete naći bilo kojeg IT stručnjaka da je nezaposlen.To se direktno nadovezuje kako na proces digitalizacije tako i na 4G mrežu.Naše mlade generacije traže od nas da to realizujemo što prije,", precizirao je ministar Јusko.

IT industrija je jedan od najvećih poslodavaca jer u prosjeku za svako novo radno mjesto generira pet novih radnih mjesta u drugim industrijama.Ekonomski razvoj će zavisiti od politika koje vlasti budu donosile kao i sposobnosti zemalja da koriste nove tehnologije.

"To su značajni izazovi i pitanja, ali smo svjesni da samo kroz digitalno povezivanje praktično mi omogućujemo  pravo i suštinsko povezivanje cijelog okruženja Zapadnog Balkana", izjavio je Mihajlo Јovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije.

SLIЈEDEĆI SAMIT O DIGITALIZACIЈI U BEOGRADU

Beograd je domaćin slijedećeg samita o digitalizaciji.Dali smo sebi rok da do naredne godine  realizujemo neke od ideja poput elektronskog identiteta koji važi u jednoj zemlji da omogućimo pristup uslugama elektronske uprave i u drugoj zemlji, kaže Јovanović.

Vlada u Skoplju bila je domaćin samita o digitalizaciji organizovanog zajedno sa Savjetom za regionalnu saradnju u saradnji sa ostalim zemljama sa Zapadnog Balkana,Evropskom komisijom i njemačkim federalnim ministarstvom ekonomskih poslova i energetike.

TV reportaža

Radio reportaža