latinica  ћирилица
EU I MI | 27/05/2018 | 14:59

Transportno povezivanje regiona Zapadnog Balkana (VIDEO/FONO)

Osnivanjem Transporne zajednice regiona počeo je sistemski pristup razvoju infrastrukture na Zapadnom Balkanu koji predvidja povezivanje putnim I željezničkim koridorima kao I plovnim putevima.Najavljeni su veliki infrastrukturni projekti za koje su spremni I vec postoje I evropski fondovi.

Plan izgradnje transportne infrastructure zajednički se realizuje između učesnica sa Zapadnog Balkana i EU prema ugovoru o formiranju transportne zajednice potpisanom 2017.godine.Sjedište transportne zajednice je u Beogradu.
"Suštinski transpotna zajednica već radi, tačno se zna šta su transportne rute koje su usvojene zajedno sa zemljama Zapadnog Balkana.Naša konekcija sa Evropom,zakonodavne aktivnosti,usklađivanje sve ono što Srbija suštinski već radi.Prioritet ,kada govorimo o transportnim rutama jeste autoput Niš-Merdare-Priština.", izjavila je za RTRS Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture Srbije.
Srbija do kraja ove godine najavljuje izgradnju istočnog kraka Koridora 10 što znači spajanje autoputem od Mađarske do makedonske granice kao i od Hrvatske do bugarske granice u dužini od 800 km. Sa Bosnom i Hercegovinom se pokušava pronaći optimalna ruta za izgradnju autoputa Beograd -Sarajevo.
"Sada imamo novac za 10 dionica na koridoru 5C i za luku Brčko.Od tih deset za sedam su već potpisani ugovori i novac može da bude operativan", izjavio je za RTRS Ismir Јusko, ministar transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine.Sada je na nivou entiteta da se raspišu međunarodni tenderi, naglasio je ministar Јusko.

Evropska Unija će izdvojiti značajna dodatna sredstva i za projekte transportnog i energetskog povezivanja, turizma i zaštite životne okoline za zemlje jadransko-jonske regije, zaključeno je na Trećem forumu strategije EU za zemlje tog regiona u Kataniji na Siciliji. Lena Anderson Penč, direktorka Direktorata za regionalnu politiku Evropske komisije
"Ovo je veoma značajna makroregionalna strategija koja obuhvata četiri zemlje članice i četiri koje su u procesu pristupanja.Što se tiče Komisije mi radimo na tome da olakšamo i podržimo implementaciju ove strategije.Fondovi su na raspolaganju,ali je do svake zemlje učesnice pojedinačno kako će iskoristiti sredstva za projekte.", izjavila je za RTRS Lena Anderson Penč, direktorka Direktorata za regionalnu politiku Evropske komisije.

U usvojenoj ministarskoj deklaraciji poziva se da tješnju saradnju u zemljama članicama Јadransko jonske regije, a posebno među zemljama kojima je politička perspektiva članstvo u Eropskoj uniji.
Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije
Crna Gora je preuzela predsjedavanje Forumom Јadransko jonske regije od Italije, a nova članica postala je Bivša Јugoslovenska Republika Makedonija.
TV reportaža
Radio reportaža