latinica  ћирилица
24/04/2014 |  12:23 | Autor: SRNA

Ustavni sud: Neustavna odredba o stupanju zakona na snagu

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je na današnjoj sjednici da nije u skladu sa Ustavom Srpske odredba člana Zakona o ostvarivanju prava na starosnu penziju profesionalnih vojnih lica, kojom je propisano da ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana njegovog objavljivanja.
Ustavni sud RS - Foto: SRNA
Ustavni sud RSFoto: SRNA

Ustavni sud je ocijenio da je navedena odredba u suprotnosti sa članom Ustava kojim je propisano da opšti akti mogu stupiti na snagu najranije osmog dana od dana objavljivanja akta u službenom glasilu, saopšteno je iz Ustavnog suda.

S obzirom na ovu činjenicu, Ustavni sud se nije upuštao u ocjenu ustavnosti ostalih odredaba navedenog zakona, kao nevažećeg opšteg pravnog akta.

Ustavni sud Srpske utvrdio je da nije u saglasnosti sa Ustavom odredba Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata kojom je propisano da mjesečni borački dodatak može da ostvari borac od prve do pete kategorije i prije navršenih 60 godina ukoliko je do 31. januara 2012. godine bio korisnik lične penzije koja mu je u skladu sa propisima iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja bila određena od garantovanog penzijskog osnova.

Ovim su u privilegovani položaj stavljeni borci koje tretira osporena odredba u odnosu na ostale borce istih kategorija i istih godina starosti koji, prema ovoj uredbi, ne mogu ostvariti pravo na mjesečni borački dodatak./