latinica  ћирилица
24/04/2014 |  12:50 | Autor: Agencije

Ukrajinska vojska u Slavjansku, petoro mrtvih

Vlasti u Ukrajini počele akciju u Slavjansku. Pet osoba ubijeno u oružanim sukobima na punktovima nadomak grada. Oslobođena zgrada javne uprave u luci Marijupolj. Sergej Lavrov optužio Zapad da Ukrajinu koristi kao "piona u geopolitičkoj igri" protiv Rusije.

Putin upozorava da će biti posljedica ako je Kijev upotrijebio vojsku protiv svog naroda, prenosi Rojters.

Ukrajinske snage pokrenule su operaciju kako bi ponovo preuzele kontrolu u Slavjansku, na istoku zemlje, a u sukobu je ubijeno "do pet" pripadnika proruskih snaga, dok je jedan ukrajinski oficir ranjen, saopštilo je ukrajinsko Ministrastvo unutrašnjih poslova.

Agencija Frans pres je u međuvremenu prenijela saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine da je u toj akciji poginulo do pet proruskih pobunjenika."Za vrijeme okršaja, eliminisano je do pet terorista", navodi se u saopštenju.

Pored toga, jedan ukrajinski vojnik je ranjen, a ministarstvo navodi da su uništena tri kontrolna punkta koja su držali separatisti na ulazu u grad.

Kad se pet lakih oklopnih vozila ukrajinske vojske približilo kontrolnom punktu iz pravca Svjatogorska, grada nad kojim je zvanični Kijev juče ponovo preuzeo kontrolu, proruski demonstranti su zapalili barikade od guma u pokušaju da smanje vidljivost.

U roku od pola sata su ukrajinske snage, međutim, preuzele kontrolu nad kontrolnim punktom, koji se nalazi u blizini sela Hrestišče, naveo je novinar Rojtersa, dodajući da se tokom incidenta nisu čuli nikakvi pucnji.

Agencija AFP je javila da je ukrajinska vojska u oklopnim vozilima prošla taj kontrolni punkt i krenula ka ulazu u grad.

Izvještač AFP-a navodi da je u akciju, pored oklopnih vozila, uključen i jedan helikopter, kao i da se prilikom nadlijetanja helikoptera mogu čuti pucnji. Proruski demonstranti, koji su dosad držali pod kontrolom Slavjansk, sada se povlače na defanzivne položaje.

Portparolka lokalnih snaga samoodbrane Stela Horočeva je za AFP izjavila da je svim civilima naloženo da napuste zgradu gradske skupštine u Slavjansku.

"Naoružani ljudi koji štite skupštinu će ostati na svojim pozicijama", istakla je Horočeva.

Јutros su mediji javili da su nepoznate naoružane osobe pucale na punkt proruskih aktivista nedaleko od Slavjanska, na istoku Ukrajine, javlja Raša tudej. Prema prvom izvještaju, u pucnjavi su poginule dvije osobe.

Ukrajinske vlasti saopštile su da je tokom napada proruskih aktivista tokom noći na vojnu bazu u Artemivsku, u blizini Slavjanska, povrijeđen jedan vojnik. Ministarstvo unutrašnih poslova navelo je da su napad, čiji je cilj bio da se zaplijeni oružje, predvodio "jedan ruski vojnik".

Ukrajinske snage preuzele su kontrolu nad zgradom javne uprave u Marijupolju, lučkom gradu na obali Azovskog mora na jugoistoku zemlje, a u akciji, koja je izvedena tokom noći, najmanje pet osoba je povrijeđeno.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Andrej Avakov izjavio je da je zgrada oslobođena tokom noći, kao i da su glavnu ulogu u operaciji odigrali "građanski aktivisti", prenosi Bi-Bi-Si.

Zgradu uprave u Marijupolju, u kojem živi oko 500.000 stanovnika, zauzele su proruske snage 13. aprila. Pristalice samoproglašene republike Donjeck negirale su da je zgrada zauzeta, iako su potvrdili da se sinoć dogodio napad.

Lavrov: Ukrajina je samo pion

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov optužio je Zapad da Ukrajinu koristi kao "piona u geopolitičkoj igri" protiv Rusije.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov

Lavrov je, u obraćanju na moskovskom Državnom institutu za međunarodne odnose, rekao da su SAD i EU u Ukrajini pokušali da organizuju još jednu "obojenu revoluciju", odnosno neustavnu promjenu režima.

Na njegovu jučerašnju izjavu da će Rusija odgovoriti ukoliko joj interesi budu ugroženi, reagovao je NATO izrazivši "zabrinutost" zbog "prijeteće retorike Rusije".

Zamjenik generalnog sekretara NATO Aleksandar Veršbou pozvao je Rusiju da povuče svoje trupe sa granice sa Ukrajinom, prenio je Itartas. On je takođe pozvao Moskvu da podrži sprovođenje sporazuma postignutog u Ženevi 17. aprila i pozvao Rusiju da osudi nelegalne oružane grupe u Ukrajini.

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas da se Rusija ne pridržava sporazuma postignutog u Ženevi, što je njegov prvi komentar o toj temi od pomenutog sastanka.

"Postojala je određena mogućnost da će Rusija poslije sastanka u Ženevi krenuti boljim putem. Zasad smo, međutim, mogli da vidimo samo to da se oni ne pridržavaju dogovora", izjavio je Obama tokom zvanične posjete Tokiju, a prenela je agencija AFP.

Kako je naveo, vlada u Kijevu je, s druge strane, preduzela veoma konkretne korake, uključujući usvajanje zakona o amnestiji i čitav niz reformi ustava, što je u skladu sa onim što je dogovoreno u Ženevi.