latinica  ћирилица
24/04/2014 |  14:20 | Autor: RTRS

Savić: SDS spao na to da za njih lobira kontroverzni Reuf Bajrović

Portparol SNSD-a Dušica Savić smatra skandaloznom činjenicu da za SDS u Americi lobira kontrovezni bošnjački lobista Reuf Bajrović, koji je u Američkom institutu za mir predložio i da administracija SAD ostvari potpunu saradnju sa SDS-om iako je, kako je naveo Bajrović, ta stranka "bila organizator i izvršilac genocida".

"Ako je SDS spao na to da za njega u Americi lobira Reuf Bajrović, onda je ta stranka gora nego što smo mislili. To je onaj mlađani bošnjački lobista iz Vašingtona čiji je Institut za nove demokratije svojevremeno sugerisao da je EU nesposobna i da se za to OHR treba vratiti na scenu u BiH", rekla je Srni Savićeva.

Prema njenim riječima, upravo je Bajrović, uz pomoć Bošnjačkog kongresa iz Amerike, govorio da međunarodna zajednica treba zabraniti održavanje zajedničkih sjednica vlada Republike Srpske i Srbije, kao i saradnju njihovih zakonodavnioh tijela.

"Ako je to međunarodna pozicija SDS-a, kojom se hvali Ognjen Tadić i ako je promocija te politike u inostranstvu spala na ovog kontroverznog bošnjačkog lobistu, onda SDS nije dorastao da vodi političke procese ni u mjesnoj zajednici", poručila je Savićeva.

Lobirajući za SDS po Vašingtonu, Bajrović je, tvdri Savićeva, nudio za američke uši prilično "pitku tezu", prema kojoj će BiH opstati ako na vlast dođe SDS, a ako na vlasti ostane SNSD, opstaće samo Republika Srpska.

"Bajrović je, doduše, prvo povezao SDS sa progonima i genocidom tokom rata, a onda je ponudio kontratezu da je SDS sada, ipak, značajan element zapadnog projekta za očuvanje BiH", navela je portparol SNSD-a.

Ona je dodala da je Bajrović otišao i korak dalje, tvrdeći da je BiH u velikoj mjeri prepuštena Rusiji i da su "Milorad Dodik i Republika Srpska produžena ruka Moskve".

Nije dugo potrajalo, tvrdi Savićeva, da se nađu "podupirači" ove Bajrovićeve misli u "tom izlizanom lobističkom miljeu daleke sjevernoameričke dijaspore".

"Tako je jedan od njih na istom sastanku rekao da ruski kredit i privredne aktivnosti u Republici Srpskoj pokazuju koliko je Srpska pouzdan partner Rusije, a da Rusija iskorištava svoje partnere da destabilizuje BiH i cijeli Balkan", rekla je Savićeva.

Savićeva ističe da su ostali "podupirači" kao "dobre" primjere navodili gostovanje predsjednika SDS-a Mladena Bosića na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, njegov "umjereni stav" o Krimu, njegovu tezu da Republika Srpska ne može biti samostalna, njegovo nastojanje da ukloni referendum iz seta političkih alata Srpske, njegov otklon prema ruskom kreditu i slično.

"Ne možemo da se ne zapitamo da li SDS zna kojim putem je pošao i da li je ovo politika koju SDS nudi građanima Srpske", napomenula je Savićeva.