latinica  ћирилица
24/04/2014 |  14:32 | Autor: SRNA

"Alumina" povećala proizvodnju za 60 odsto

Zvornička "Alumina" povećala je u proteklih godinu dana nivo proizvodnje za 60 odsto, te izvezla proizvode vrijedne 170.000.000 KM, rekao je danas predsjednik Upravnog odbora ove kompanije Mile Matić.

Predstavljajući jednogodišnji rad, Matić je na konferenciji za novinare rekao da je u aprilu prošle godine, kada je u Kompaniji imenovan novi menadžment, situacija bila potpuno loša.

"Od jedne potpuno loše situacije, gubitaša, sistema koji je bio u raspadu, sa minimalnim zalihama sirovina, uspjeli smo za godinu dana dosta toga napraviti, i poslovanje firme od gubitaka prevesti u pozitivne rezultate", istakao je Matić.

On je podsjetio da je nivo proizvodnje bio veoma nizak i da je povećan 60 odsto, sa 15.000 tona tehnološkog rezultata na 25.000 tona.

"U periodu od godinu dana napravili smo oko 300.000 tona tehnoloških rezultata proizvoda i imali smo izvoz veći od 170.000.000 KM", rekao je Matić.

On je dodao da je, u međuvremenu, otvoreno mnogo procesa u fabrici, te da je zaposleno novih 175 radnika u statusu radnog odnosa i još 125 po ugovoru o djelu.

Prema njegovim riječima, radnicima su u cijelosti isplaćivane plate, kao i regres za 2011. i 2012. godinu, dok će sa isplatom martovske plate biti zavrena i isplata regresa za 2013. godinu, nakon čega će biti nastavljena isplata regresa za 2014. godinu.

"Nastavljamo sa tim procesima, investiramo, a najveća investicija od oko 8.000.000 KM je na rekonstrukciji još jednog kotla za prelazak na čvrsto gorivo", rekao je Matić i dodao da ima i mnogo problema u čijem rješavanju računaju na podršku iz okruženja, ali da očekuju sve bolje rezultate.

Savjetnik direktora za komercijalno-tehničke poslove Miodrag Spasojević rekao je da su u prethodnih godinu dana napravili neke malo drugačije proizvode, drugi kvalitet, revidirali su inpute, smanjili cijene ulaznih sirovina.

"To je urodilo plodom i završili smo pozitivno godinu, ali time nismo u zadovoljni, jer ova farika može mnogo više i bolje i zato smo odlučili da formiramo malo jači razvojni tim nego što smo ga imali, kao i službu marketinga.

Osim povećanja obima proizvodnje, koji nam je neophodan da bi se finansijski stabilizovali i pokrili sva dugovanja, važna nam je i diverzifikacija proizvoda, da pravimo proizvode sa malo više ugrađenih znanja koji će imati malo veću vrijednost i donijeti više novca fabrici", istakao je Spasojević.

On je naglasio da Kompanija ima ozbiljne planove, odnosno da ove godine proizvedu četiri nova proizvoda.

"Јedan smo proizveli i prve količine su isporučene u Švajcarsku, a na ostalim se radi, ali nam je plan da u sljedećoj godini i godinama koje dolaze svaka dva-tri mjeseca imamo jedan novi proizvod", naglasio je Spasojević.

On smatra da je budućnost ove fabrike zagarantovana, da ima dobru perspektivu i da može da bude jedna od najprofitabilnijih fabrika u regionu.

Spasojević je dodao da konkurencija "Alumini" dolazi iz Španije, Francuske, Njemačke, Grčke, Rumunije.