latinica  ћирилица
24/04/2014 |  15:29 | Autor: Agencije

Hrvatska oporezuje kamate na štednju

U Nacionalnom programu reformi Hrvatske, danas usvojenom na sjednici Vladi, navodi se da je kroz izmjene Zakona o porezu na dohodak od 1. januara 2015. godine planirano uvođenje oporezivanja kamata na štednju. Prema procjeni, očekuje se prihod od 300 miliona kuna.

U Vladi kažu da je ta mjera bila najavljena u sklopu mjera krpljenja deficita, ali je 30. januara 2014. godine, kada je ministar finansija Slavko Linić održao prezentaciju, rekao je da se ovaj porez kao i porez na nekretnine i kapitalnu dobit ne planira prije 2016. godine.Tada je najavio kako će se kamate oporezivati s 20 posto.

"Kroz izmjene Zakona o porezu na dohodak planira se uvođenje oporezivanja kamata na štednju od 1. januara 2015. Prema procjeni na osnovu raspoloživih podataka očekuje se prihod od oko 300 miliona kuna. U analizi uvođenja oporezivanja posebna pažnja biće posvećena praćenju nefinansijskih uticaja uvođenja poreza na kamate na štednju u pogledu ponašanja štediša prema finansijskim institucijama.", stoji u Vladinom programu reformi. "Uvođenjem oporezivanja kamata na štednju, oporezivanjem se obuhvaća i finansijska imovina pojedinca.", pojašnjava se u programu.