latinica  ћирилица
24/04/2014 |  16:17 | Autor: RTRS

Kako je Šekspir izazvao ekološku katastrofu i pad aviona

Danas je 450-godišnjica od rođenja engleskog dramskog pisca Vilijama Šekspira čija se zaostavština slavi širom svijeta, ali u SAD ne gledaju blagonaklono na jedan njen aspekt.
Šekspirovi čvorci uzrok  ekološke katastrofe u SAD - Foto: RTRS
Šekspirovi čvorci uzrok ekološke katastrofe u SADFoto: RTRS

U Šekspirovim komadima i poeziji ptice imaju posebno mjesto a to je razlog što je jedan od njegovih poklonika i ljubitelja došao na ideju da u Sjevernu Ameriku donese - čvorke. Čavke, palčići, kormorani, sove, slavuji, ševe i još 60 drugih vrsta spominju se u djelima velikog barda na veliku radost ljubitelja ptica.

Јedan od njih, Amerikanac Јudžin Šiflin, je 1890. došao na ideju da uvede što je više Šekspirovih ptica u Sjevernu Ameriku. Јednog prohladnog zimskog dana pustio je 60 čvoraka u Central park u Njujorku u nadi da će se odomaćiti. Na veliku žalost mnogih današnjih ekologa, oni su to i učinili.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, u SAD-u danas ima oko 200 miliona evropskih čvoraa. Mali i ratoborni, oni važe za "nasilnike" među pticama. Ova ptica je postala takva pošast da je jedna od rijetkih vrsta koje nisu zaštićene zakonom.

Čvorci su prave štetočine. Često ih nazivaju pernatim mecima - rekao je Majkl Begier, predstavnik američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) zadužen za zaštitu aerodroma od divljih životinja.

- Oni su poseban problem na aerodromima, jer lete u velikim jatima - objasnio je on.

Godine 1960, jedno takvo jato izazvalo je najsmrtonosniju avionsku nesreću prouzrokovanu pticama u istoriji američke avijacije. Ptice su upale u motore aviona prilikom polijetanja sa aerodroma u Bostonu. Letjelica se srušila u bostonsku luku, usmrtivši 62 osobe.

Čvorci, takođe, prave ogromnu štetu američkoj poljoprivredi, posebno voćarstvu. Procjenjuje se da zbog ove male ptice, koja se u Šekspirovom djelu spominje samo jednom, i to u prvom dijelu istorijske drame "Henri VI", američki farmeri izgube milijardu dolara godišnje.

Kevin Mekgovan iz Laboratorije za ornitologiju na Univerzitetu Kornel kaže da je čvorak, koji nije autohtona vrsta u Americi, uzrok prave ekološke katastrofe.

- Gnijezdi se u rupama, ali njih nema previše u prirodi, pa je konkurencija velika. A evropski čvorak je zaista dobar borac. Iako mali, veličine oko polovine pesnice, upola je teži od većine drugih ptica. Kao da je sav u mišićima - rekao je Mekgovan.

- I to je glavni problem, jer čvorci polako istiskuju sve autohtone price koje se gnijezde u rupama - dodao je on.