latinica  ћирилица
24/04/2014 |  17:31 | Autor: Russia Today

Poslanici Dume traže istragu protiv Gorbačova

Zahtjev ruskom Državnom tužilaštvu da ispita zakonitost procedure raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, podnijela petorica poslanika ruske Državne dume, pozivajući se na odgovornost poslednjeg predsjednika SSSR-a Mihaila Gorbačova.

U zahtjevu koji su potpisala dvojica deputata vladajuće Јedinstvene Rusije, dvojica komunista i jedan član Liberalno-demokratske partije, traže se odgovori da li je bilo umiješanosti drugih država i da li se dogodio državni prevrat sličan onom u Ukrajini, javlja Glas Rusije.

"Zajedno s odgovorom na zahtjev računamo da ćemo dobiti ocjenu pravnog osnova državnosti svih bivših republika, usvajanja Ustava, što će dati osnovu za promjenu onih dokumenata koji se, recimo, tiču ukrajinskog suvereniteta", rekao je poslanik Јedinstvene Rusije Јevgenij Fedorov.

Kada je riječ o bivšem predsjedniku Gorbačovu, deputati ga optužuju za osnivanje Državnog savjeta SSSR-a, iako taj organ nije bio predviđen Ustavom, a ispostavilo se da je donosio odluke o priznanju nezavisnosti pribaltičkih sovjetskih republika.

Reagujući na inicijativu poslanika, Gorbačov je ocijenio da je ona "nepromišljena i brzopleta" i da deputati njome žele da skrenu pažnju na sebe.

"Kada me optužuju da sam dao istočnu Evropu, odgovaram im: 'Kome sam je dao? Poljsku - Poljacima. Čehoslovačku - Česima i Slovacima, Mađarsku - Mađarima'", rekao je Gorbačov.

Uprkos tome, Državno tužilaštvo ima obavezu da odgovori na zahtjev poslanika, a taj odgovor mogao bi da bude poznat u narednih mjesec dana.