latinica  ћирилица
24/04/2014 |  21:15 | Autor: TANЈUG

EU potpisuje sporazum sa Gruzijom u junu

U trenutku kada raste napetost između Rusije i Zapada zbog Ukrajine, Francuska i Njemačka dale su danas uvjeravanja Gruziji da će Evropska unija u roku od nekoliko sedmica, možda i krajem juna, potpisati sporazum o pridruživanju sa tom zemljom i tako unaprijediti odnose sa bivšom sovjetskom republikom.

Njemačke i francuske diplomate su danas u Tbilisiju, javlja Rojters, potvrdili planove da se što prije potpiše sporazum, koji je isti kao onaj zbog čijeg je odbijanja u Ukrajini u novembru došlo do najveće krize između istoka i zapada još od perioda hladnog rata.

"Ubijeđen sam da će do kraja juna biti potpisan sporazum što će biti značajan korak u istoriji odnosa Gruzije i EU", rekao je ministar spoljnih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer u Tbilisiju.

"Taj sporazum nije usmjeren ni protiv koga...Ekonomski odnosi EU sa Gruzijom neće dovesti u pitanje ekonomske odnose između Gruzije i Rusije", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim francuskim kolegom Lorenom Fabijusom.

Gruzija, kako navodi Rojters, ima strateški značaj jer se nalazi na trasi cjevovoda za prenos nafte i gasa od Kaspijskog mora (alternativa za rusku energiju) do svjetskog tržišta.

Odnosi između Gruzije i Rusije su jako zaoštreni, podsjeća Rojters, petodnevnim ratom 2008. godine, kada su ruske snage ušle u Gruziju. Taj rat je djelimično rezultat primicanja Tbilisija NATO i njegove želje za tješnjim odnosima sa EU, napominje britanska agencija.

Uprkos naporima Moskve i Tbilisija da unaprijede odnose nakon smene vlade u Gruziji 2012. godine, te dvije zemlje još nisu ponovo uspostavile diplomatske odnose.

SAD i EU su pojačale podršku drugim bivšim sovjetskim republikama, pa tako Gruzija i Moldavija treba da potpišu sporazum o pridruživanju sa EU do kraja godine, navodi Rojters.

U svjetlu događaja u Ukrajini, međutim, lideri EU su se saglasili da te sporazume ranije potpišu zbog bojazni da bi Gruzija i Moldavija mogle da potpadnu pod pritisak Rusije, navodi britanska agencija.

U srijedu su Štajnmajer i Fabijus posjetili Moldaviju, koja poput Gruzije ima zategnute odnose sa Moskvom i ruske separatiste na svojoj teritoriji.

Na dijelu moldavske istočne granice prema Ukrajini se nalazi otcijepljeni region Pridnjestrovlja, u kojem većina stanovništva govori ruskim jezikom.