latinica  ћирилица
11/05/2014 |  11:58 | Autor: SRNA

VRS jedan od ključnih faktora stvaranja Srpske

Predsjednik Republike Milorad Dodik ocijenio je danas u Banjaluci da je Vojska Republike Srpske bila slobodarska vojna formacija i jedan od ključnih faktora u stvaranju Srpske.

"VRS nastala je htijenjem naroda da odbrani svoja ognjišta, a njeno formiranje dalo je novu snagu srpskom narodu u otporu protiv onih koji su željeli da ugroze njegovu slobodu"

"Vojska Republike Srpske nastala je htijenjem naroda da odbrani svoja ognjišta, a njeno formiranje 12. maja 1992. godine dalo je novu snagu srpskom narodu u otporu protiv onih koji su željeli da ugroze njegovu slobodu", rekao je Dodik novinarima nakon polaganja vijenca na groblju "Sveti Pantelija", povodom Dana vojske i Dana boraca Republike Srpske.

Predsjednik Srpske je naglasio da je VRS neopravdano napadana od određenih faktora.

"U VRS su bili časni borci koji su se borili za interes naroda. U VRS nije bilo onih koji su zloupotrebljavali narodno htijenje za slobodom", istakao je Dodik.

On je napomenuo da su oni koji su se ogriješili u prethodnom ratu odgovarali u skladu sa međunarodnom konvencijom, ali da to ne može umanjiti značaj VRS.

Govoreći o pravima koja su data borcima, Dodik je ocijenio da su ona velika i da Srpska nije ostala dužna boračkoj populaciji.

"Srpska nije ostala dužna boračkoj populaciji, iako ima ljudi koji su nezadovoljni, ali to je stvar drugog ambijenta", rekao je Dodik.

On smatra da je "opšta atmosfera jadikovanja nad sudbinom boraca dio propagande".

"Borci su i dalje na pozicijama odbrane Republike Srpske. Institucije sistema uvažavaju njihov doprinos i pomažu im, u skladu sa mogućnostima", kaže Dodik.

Na groblju "Sveti Pantelija" vijence su položili i sroski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, u ime Vlade ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i Unije studenata Republike Srpske.

RADOЈIČIĆ: SRPSKA STVORENA ZAHVALjUЈUĆI BORCIMA

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je da je Srpska stvorena i opstala zahvaljujući Vojsci Republike Srpske i borcima.

"Zahvaljujući borbi od 1991. do 1995. godine Republika Srpska je ustanovljena i očuvana. Srpska je u punom ustavnom kapacitetu formirna, zahvaljujući Dejtonskom mirovnom sporazumu", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci, nakon što je položio vijenac na groblju "Sveti Pantelija", povodom Dana vojske i Dana boraca Srpske.

On je istakao da je obilježavanje Dana vojske i Dana boraca Republike Srpske prilika da se svi prisjetimo na dane stvaranja i opstanka Republike Srpske.

Radojičić je naglasio da naredne generacije treba da jačaju kapacitet Republike Srpske i njeguju tradiciju Odbrambeno-otadžbinskog rata.

CVIЈANOVIĆ: PRIZNANjE ZA STVARANjE SRPSKE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da se u okviru obilježavanja Dana vojske i Dana boraca Republike Srpske odaje priznanje za stvaranje Republike Srpske.

"Ovo su jedni od najznačajnijih datuma za Republiku Srpsku i svi moramo njegovati i baštiniti tradicije Vojske Srpske i naših boraca", rekla je Cvijanovićeva u Banjaluci , nakon što je položila vijenac na Spomen- kosturnici na Novom groblju i spomeniku 12 banjalučkih beba "12 zvjezdica".

Ona je naglasila da Republika Srpska u okviru Oružanih snaga BiH ima svoju komponentu.

"Moramo njegovati sve vrijednosti i ostati predani onome što su baštinili i što baštine naši vojnici", poručila je Cvijanovićeva.

ĐOKIĆ: AFIRMISANjE ULOGE VOЈSKE U STVARANjU SRPSKE

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RSe Petar Đokić izjavio je da se obilježavanjem Dana vojske i Dana boraca Srpske želi dati dodatni značaj vremenu u kojem je formirana Vojska Republike Srpske.


"Obilježavanjem ovih praznika želimo da afirmišemo ulogu Vojske Republike Srpske i da pokažemo koliko je bila značajna za stvaranje i odbranu Srpske", rekao je Đokić novinarima nakon polaganja vijenaca na groblju Sveti Pantelija, povodom Dana vojske i Dana boraca Republike Srpske.

Podsjetivši da se ove godine prvi put zajedno obilježavaju Dan vojske i Dan boraca Republike Srpske, Đokić je rekao da izražava duboko poštovanje za sve borce koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizcije Republike Srpske Pantelija Ćurguz naglasio je da se spajanjem dva praznika želi dodatno ojačati Dan vojske i Dan boraca.

"Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj srpskoj istoriji. Vojska Republike Srpske je uspjela da odbrani Republiku Srpsku i zbog toga su ovi datumi značajni", rekao je Ćurguz.

On je napomenuo da i buduće generacije moraju njegovati tradiciju odbrambeno-oslobodilačkih ratova.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružnih snaga BiH Rajko Knežević kaže da ova puk njeguje tradiciju Vojske Republike Srpske i srpskog naroda.

"Zadovoljstvo je biti komandant puka koji njeguje najbolje tradicije u Republici Srpskoj", rekao je Knežević.

SVEČANA AKADEMIЈA POVODOM DANA VOЈSKE RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Banjaluci da je Vojska Republike Srpske /VRS/ odbranila narod u teškim vremenima raspada bivše Јugoslavije.

"Tada je prijetila opasnost za srpski narod na ovim prostorima. Odluka o formiranju VRS donesena je ovdje u Banjaluci sa velikim entuzijazmom, očekivanjem i sa uvjerenjem da se čini istorijski posao neophodan za slobodu naroda", rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana vojske i Dana boraca Republike Srpske.

Predsjednik Dodik je naglasio da su svi u Srpskoj ponosni na svoju VRS.

"Ideja slobode našeg naroda se najbolje vidjela u različitim vremenima i u vojskama u kojima su Srbi bili dominantni. Nit slobode je duboko utkana u naš narod i za nju se nikada nismo prestali boriti", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je VRS časna institucija i da je zbog toga međunarodni faktor prvo udario na tu instituciju.

"Na taj način su htjeli da razgrađuju čitavu Republiku Srpsku. U novijoj političkoj istoriji nismo naišli ni na jednu instituciju koja je bila toliko osporavana od međunarodnog faktora kao što je VRS", kaže Dodik i napominje da se ne smiju zaboraviti borci koji su život dali za Srpsku.

Dodik je podsjetio da su nekadašnji komandanti VRS-a izloženi sudskom progonu.

"To govori o ljudima koji su vodili VRS da su bili uporni u nastojanju da odbrane narod i da se bore za slobodu. Nikada ne smijemo da zaboravimo činjenicu da je komandant VRS-a Ratko Mladić snažnom energijom vodio našu vojsku i da nikada nije odstupio, kao što ne odstupa ni danas", kaže Dodik, istakavši da će društvo doći u poziciju da zahvali ljudima koji su u ratnim vremenima vodili Srpsku.

Predsjednik Srpske je naglasio da zna šta znači kada neko želi da nešto podmetne, kako bi bila izgubljena istorija srpskog naroda.

"Mogu da zamislim kakvim pritiscima su bili izloženi Mladić i tadašnji predsjednik Srpske Radovan Karadžić. Uprkos svemu, naša vojska je ostala časna i uspravna u svim teškoćama", rekao je Dodik.

On je izrazio žaljenje što je ukinuta VRS i formirane Oružane snage BiH.

Predsjednik Boračke organizcije Republike Srpske Pantelija Ćurguz naglasio je da su Dan vojske i Dan boraca najvažniji datumi u novijoj srpskoj istoriji.

"Borci Republike Srpske znaju koliko Srpska vrijedi i koliko je neizmjerna i nedjeljiva u bilo kom smislu. U ovih 20 godina je bilo mnogo teškoća da bi je sačuvali i u tome smo uspjeli", rekao je Ćurguz.

On je naglasio da su borci u najtežim vremenima bili jedinstveni i uspravni.

"Tapiju na Republiku Srpsku imaju njeni borci i građani. Ne smijemo se dijeliti nego moramo zajednički rješavati sve problema sa kojima se susrećemo na dobrobit naše jedine Republike Srpske", izjavio je Ćurguz.

Boračka organizacije Republike Srpske uručila je Zlatnu značku Rudniku i Termoelektrani "Gacko" kao donatoru Fondacije "Pomoć" i priznanje Fondu za dječiju zaštitu Republike Srpske.

Svečanoj akademiji prisustvovali su član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović, ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, ministri u Vladi Srpske, predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, Ambasade Srbije u BiH, Vojske Srbije, Oružnih snaga BiH i Srpske pravoslavne crkve.