latinica  ћирилица
15/05/2014 |  09:01 | Autor: RTRS

Najproblematičnije kod Doboja, Bijeljine i Zvornika

Stanje na putevima u Republici Srpskoj je izrazito teško, a kiša koja neprestano pada najviše problema stvorila je na putevima na području Doboja, Bijeljine i Zvornika.

Svima koji bi trebalo danas ili sutra da putuju iz AMS Republike Srpske savjetuju da na put ne kreću bez prijeke potrebe, posebno prema Bijeljini, Zvorniku i Doboju.Očekuje se dodatno  pogoršanje stanja jer su brane "HE na Drini" puštene, a i kiša neprestano pada. Od jutros potpuno je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Sarajevo - Foča, u Trnovu, kod brane, a vozila se preusmjeravaju preko Igmana.

Saobraćaj je obustavljen i na magistralnim putevima Banjaluka - Teslić, Bijeljina - Brčko, alternativnih pravaca nema, Zvornik - Milići u mjestu Kušlat, Bijeljina; Zvornik u mjestu Šepak, Čelopek i Јanja, Šekovići - Vlasenica u mjestu Tišća, Kladanj - Vlasenica u mjestima Ravne i Tišća. Za sada su prohodni jedino pravci koji od Bijeljine vode prema Srbiji, tj. Pavlovića mostu i Rači, a na području Zvornika od Tuzle prema Zvorniku i dalje prema Srbiji .

Saobraćaj je obustavljen i na magistralnim putevima Doboj - Maglaj u mjestu Јelovac, obilaznica za putnička vozila Žepče - Perkovići - Crni Vrh, Šešlije - Modriča, Doboj - Rudanka, Doboj - Teslić u Matuzićima.

Na magistralnom putu Bijeljina - Tuzla saobraćaj se odvija otežano, u mjestu Donji Zagoni vode još ima na kolovozu, teretna vozila i autobusi saobraćaju, a putnička jednom kolovoznom trakom, ali dalje, u Seljublju, prema Tuzli je neprohodno.

Saobraćaj je obustavljen i na regionalnim putevima Konjević Polje - Bratunac u mjestu Kravica, Karakaj - Sapna u mjestu Grbavci, Bratunac - Skelani u mjestu Žljebać, Bratunac - Drinjača u mjestu Osansko, Bušletić - Zelinja u mjestu Zelinja i na putu Doboj - Modriča u Potočanima.

Snijeg pada i zadržava se na kolovozu preko Vlašića, Mliništa, Kupresa, te u višim predjelima romanijske regije, a saobraćanje je veoma otežano, pa je potrebna zimska oprema.

Na lokalitetu Stepen, na dionici magistralnog puta Bileća - Gacko, zbog opasnosti od odrona saobraćaj se odvija usporeno jednom kolovoznom trakom. Velike poteškoće stvaraju i aktiviranja brojnih klizišta i oštećenja kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno.

Iz AMS izdvajaju puteve Brod - Miljevina, u mjestu Kuta, Klašnice - Prnjavor u mjestu Čardačani, Brod - Odžak, u mjestu Velika Brusnica, opština Brod, Drinjača - Vlasenica u Kušlatu, Banjaluka - Čađavica, na četvrtom kilometru od Nule prema Kolima, Lopare - Mačkovac u mjestu Mačkovac i Lopare - Površnice.

Zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Dragočajke u Zalužanima potpuno je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Banjaluka - Klašnice, dionica Derviši - Klašnice, a saobraćaj se preusmjerava na magistralni put Banjaluka - Klašnice.

Na auto-putu Banjaluka - Gradiška, dionica Glamočani - Čatrnja, vozi se po mokrom i klizavom kolovozu.

Zbog radova na sistemu naplate putarine na auto-putu u mjestu Јakupovci saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom. Radovi na rekonstrukciji kolovoza izvode se na dionici magistralnog puta Krepšić - Brčko - Bijeljina i Karakaj - Јardanska petlja, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom kolovoznom trakom.

U toku su radovi  na dionici Srpske Toplice - Karanovac magistralnog puta Banjaluka - Јajce, zbog čega je svakim danom, osim nedjelje, izmijenjen režim odvijanja saobraćaja u vremenu od 7.00 do 19.00 časova.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na području opštine Teslić saobraćaj se na dijelu magistralnog puta i regionalnog puta prema Prnjavoru odvija uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izlaska građevinskih mašina na izgradnji auto-puta Banjaluka - Doboj, na magistralnom putu Vukosavlje - granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/, na dionicama Šešlije - Јohovac i Јohovac - Rudanka do kraja godine biće izmijenjen režim saobraćaja. Povremene obustave saobraćaja na svaki puni čas trajaće po 15 minuta, radnim danima i subotom od 7.00 do 17.00, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 časova.

Zbog izgradnje autoputa izmijenjen je režim saobraćaja na dijelu regionalnog puta u mjestu Vijaka, opština Prnjavor, a saobraćaj je regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom.

Saobraćaj na regionalnom putu Bratunac - Bjelovac, zbog radova odvija se usporeno, naizmjenično jednom trakom.

Zbog odrona obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na dionici regionalnog puta Podgradci - Mrakovica, na dionici koja od Gradiške vodi prema Kozari.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, saobraća se na dionicama regionalnih puteva Zagon - Јasik i Ukrina - Gornja Vijaka.

Deminiranje terena izvodi se na magistralnom putu Brod - Odžak, na lokalitetu Šikare, pa od 8.00 do 16.00 časova dolazi do povremenih polučasovnih obustava saobraćaja.

Na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka - Razboj, preko mosta u mjestu Dragalovci, zabranjen je saobraćaj svim vozilima težim od pet tona i višim od 3,5 metara. Na putu Brod na Drini - Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za teretna vozila teža od 12 tona.

Zbog izlivanja vode na kolovoz, odrona ili potonuća kolovoza ovog jutra obustavljen je saobraćaj na dionicama magistralnih puteva Tuzla - Orašje kod Srebrenika, u mjestu Čanići, sjeverni ulaz u Zenicu /naselje Blatuša/, Kladanj - Živinice u mjestima Stupari i Đurđevik, Bijeljina - Tuzla u mjestu Podgora, Bogatići - Trnovo, Kladanj - Vlasenica u mjestima Ravne i Tišća. Obustavljen je saobraćaj i na regionalnim putevima Zavidovići - Ribnica - Olovo i Olovo - Han Pijesak u mjestu Pjenovac, Visoko - Ilijaš u mjestu Čekrčići, Zavidovići - Maglaj - Doboj, Gračanica - Srnice i Gradačac - Ormanica u mjestu Vučkovci, Stara Bila - Mehurići u mjestu Han Bila. Otežano, jednom trakom - zbog odrona kamenja na kolovoz, saobraća se na magistralnom putu Zenica - Doboj, na lokalitetima Vranduk i Hece.

Zbog izlivanja vode na kolovoz otežano je saobraćanje /jednom trakom/ na dionici Sarajevo - Olovo u mjestu Srednje.Na dionici Simin Han - Kalesija u mjestu Babajići, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj za putnička vozila i autobuse odvija naizmjenično jednom trakom, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac. U Visokom je zbog izlivanja Bosne zatvoren izlaz iz pravca Sarajeva i ulaz u pravcu Zenice.

Zbog radova u Hrvatskoj u toku je obustava saobraćaja za teretna vozila na Graničnom prelazu Kamensko. Za vrijeme obustave ova vozila usmjeravaju se na Granični prelaz Gorica - Vinjani Donji.

AMS Srpske u upotrebu je uveo poseban broj "vozačke solidarnosti" - 066/823-000 na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu.