latinica  ћирилица
16/05/2014 |  09:42 | Autor: RTRS

FBiH: Najkritičnije u Maglaju

U Maglaju i dalje kritično, rijeka Bosna je u opadanju, a jutros spaseno 10 vatrogasaca.
Poplave u FBiH - Foto: klix.ba
Poplave u FBiHFoto: klix.ba

Na području Tuzla registrovano je 150 aktivnih klizišta, a najteža situacija je u naseljima Mašinac, Mosnik, Crvene Njive, Šljivica i Badre gdje je ugroženo 50 stambenih objekata. Prema podacima Civilne zaštite klizišta su ugrozila ili srušila 12 objekata. Ogromno klizište je već počelo nositi i urušavati stambene objekte u pravcu tuzlanske kasarne. Stanovništvo iz ulice Badre je evakuisano. Domaćinstva u Tuzli od sinoć su bez vode, jer stanica Stupari nije u funkciji, a prekinuta je i proizvodnja vode u fabrici na Ceriku. Tuzla je u saobraćajnoj blokadi, jer ni jedan magistralni pravac nije u funkciji, a iz Tuzle se, prema posljednjim informacijama, može doći samo do Kalesije.

Situacija u Maglaju i dalje je izuzetno teška. Јuče, sinoć i jutros spasen je veći broj ljudi, ali i dalje je veliki broj onih koji se nalaze u svojim poplavljenim kućama. Spasilačke ekipe nastoje da izvuku radnike iz fabrike Natron gdje se još nalazi oko četrdesetak ljudi, a nešto prije devet sati je iz te fabrike izvučeno 10 vatrogasaca. Prema jutrošnjem mjerenju vodostaj rijeke Bosne u Maglaju je u opadanju za oko metar.

Centar Travnika je i jutros pod vodom, poplavljeni su poslovni i stambeni objekti, brojni automobili, a građanima su u borbi sa vodenom stihijom pomažu pripadnici Civilne zaštite. Nastava u školama je prekinuta, a mještani su uznemireni jer kiša i dalje pada. Teško je i na području Turbeta.

Vodostaji rijeka u Kantonu Sarajevo su u blagom opadanju. Vodostaj Miljacke je 164 centimetra, a to je ispod kvote vanredne odbrane, visina Bosne u Reljevu je 389 centimetara. Što se tiče poplavljenih područja i klizišta u Vogošći od sinoć je stanje nepromijenjeno, rečeno je u Civilnoj zaštiti. Јuče je u klizište u Podgaju opština Vogošća zatrpano osam kuća, pri čemu je povrijeđeno pet osoba.