latinica  ћирилица
16/05/2014 |  10:24 | Autor: SRNA

Poplave: Kritično u cijeloj Republici Srpskoj

Mnoga naselja na području Republike Srpske blokirana su vodom, stanovništvo iz ugroženih dijelova je evakuisano, a veliki broj domaćinstava je poplavljen, saopšteno je iz Republičke Uprave Civilne zaštite.
Poplave.. (ilustracija sa telefonima za pomoć građanima) - Foto: RTRS
Poplave.. (ilustracija sa telefonima za pomoć građanima)Foto: RTRS

16:35

Spasilačke ekipe uspjele su da izvuku Tihomira Samardžiju koji je cijeli dan proveo na krovu vikendice sa koje je stradao Ljubo Јekić, u blizini šljunkare "Bijeljina-put" na Pavlovića mosta kod Bijeljine, izjavila je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mirna Šoja.  "Tihomir Samardžija je izvučen sa krova vikendice i nalazi se na sigurnom", rekla je Šoja.

16:30

U Istočnom Sarajevu proglašena je vanredna situacija, ne zbog stanja u gradu, nego zbog toga što je pod poplavama pola teritorije Republike Srpske, a samim tim i veliki broj života i materijalnih dobara, rekao je komandant Štaba za vanredne situacije Nenad Samardžija.
Samardžija je rekao novinarima, nakon vanredne sjednice Štaba za vanredne situacije, da je to, na neki način, i vid solidarnosti sa ljudima iz poplavljenih područja u Srpskoj i način da se lakše komunicira da bi se pomoglo stanovnicima na ugroženim područjima.

Prema njegovim riječima, dogovorene su i konkretne mjere koje će biti preduzete.

16:05

Vodostaj Save na hidrološkoj stanici Rača prešao je kotu vanredne odbrane od poplava i trenutno iznosi 870 centimetara, što je najveći vodostaj ikad zabilježen na ovoj hidrološkoj stanici.
Na hidrološkoj stanici Doboj vodostaj je u blagom opadanju i prema procjeni iznosi 680 centimetara, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vodostaj rijeke Bosne polako opada i manji je od maksimalnog za 50 centimetara, a vrh poplavnog talasa je na području Modriče i Šamca.

Prema informacijama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda i vodostaj Bosne na hidrološkim stanicama uzvodno od Doboja prema Sarajevu je u opadanju.

Prema podacima od 15.00 časova vodostaj Vrbasa i Vrbanje je prevazišao najveće osmotrene vodostaje i u blagom je opadanju od jutros.

Vodostaj rijeke Sane, u Prijedoru, prešao je kotu vanredne odbrane od poplava, u porastu je i iznosi 472 centimetra, kao i vodostaj rijeke Une u Novom Gradu koji je 360 centimetara, ali je na granici kote redovne odbrane od poplava. /

16:00

Klizište koje se pokrenulo rano jutros u području Cerske, u opštini Vlasenica, gotovo u potpunosti zatrpalo je lokalnu džamiju u selu Čelebići, te dvije kuće u neposrednoj blizini, a u jednoj od kuća ostala je jedna starica o čijoj sudbini još nema pouzdanih informacija.
Odbornik u Skupštini opštine Vlasenica Sakib Zubović je novinaru Srne izjavio da do starice pokušava da dođe grupa odvažnijih mještana, a tlo se još pokreće i predstavlja stalnu opasnost.

15:55

Situacija u poplavljenim područjima na području opštine Teslić se stabilizuje, jedino je prisutan problem prevoza dijaliznih bolesnika prema Banjaluci zbog prekinutih putnih komunikacija, rečeno je Srni u kabinetu načelnika opštine.
Dom zdravlja "Sveti Sava" Teslić, osim redovnog dežurstva, uveo je i pojačano dežurstvo i pripravni su jedan ginekolog, pedijatar i babica radi pružanja usluga pri hitnom porodu zbog nemogućnosti transporta porodilja u dobojsku bolnicu. U slučaju potrebe transporta, porodilje će biti transportovane za Banjaluku.

Zbog opasnosti od eventualnog prekida putne komunikacije prema Blatnici, organizuje se i pripravnost jednog ljekara, babice i medicinske sestre u ambulanti u tom mjestu.

Јedna porodica zarobljena je u kući u Mjesnoj zajednici Žarkovina, jer drugi dan odbija da je napusti. U naselju Vrela juče su evakuisane dvije kuće sa oko deset članova domaćinstva.

U naseljima Žarkovina, Radnja i Vitkovci, kao i u industrijskoj zoni, preventivno je isključena struja. Isključena je i trafostanica u naselju Stenjak zbog izlivanja rijeke Velike Usore, kao i u dijelu Studenaca, zbog pada dalekovodnog stuba od nabujalosti rijeke.

Magistralni put Doboj - Banjaluka, koji prolazi kroz opštinu Teslić, i dalje je u prekidu zbog izlivanja Velike Usore u naselju Vrela, a zbog odrona na planini Borja.

Zbog odrona je neprohodan i regionalni put Teslić - Šnjegotina, koji je služio kao alternativni put za Banjaluku. Mehanizacija je na licu mjesta i pokušava da ukloni zemlju sa puta.

Јedina komunikacija za Doboj moguća je putem prema Čečavi i Stanarima, a odatle prema Starom gradu u Doboju.

Odsječen je dio stanovništva u naseljima Žeželja i Јasenica na blatničkom području, u planinskom dijelu opštine. Put prema Ukrinici prohodan je za saobraćaj.

Snabdijevanje vodom za piće građana opštine Teslić nije ugroženo.

Sve nadležne službe su na terenu, a građani mogu da na broj 053/410-570 prijave sve eventualne problem i krizne situacije.

Opštinski štab za vanredne situacije, na čelu sa načelnikom opštine, u stalnom je zasjedanju.

15:51

U Vlasenici je usljed obrušavanja zemljišta zbog aktiviranja klizišta koje je progutalo tri kuće i jednu džamiju stradala Hanifa Čelebić, rekao je direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić.
Vasić je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je u mjestu Martinac, opština Srbac, prilikom evakuacije došlo do prevrtanja čamca u kome su se nalazila dva lica, pri čemu je stariji muškarac nestao u vodi, dok je drugo lice spašeno.

"U Policijskoj stanici Dvorovi prijavljeno je da je na području Bijeljine došlo do obrušavanja zida na privatnoj vikendici pri čemu je zatrpano jedno muško lice, a s obzirom da nisu stvoreni uslovi da se do njega dođe ne možemo govoriti o kome je riječ", dodao je Vasić.

15:44

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je danas da je Ljubo Јekić nastradao nesrećnim slučajem u svojoj vikendici u Dvorovima.


Mićić je naveo da je riječ o njegovom rođaku i da je informaciju o načinu smrti dobio od Јekićeve kćerke.

Prema prvim izvještajima očevidaca i medija nakon smrti Јekića jutros u 9.35 časova, rečeno je da je on žrtva poplave i da je nastradao kada se na njega odronio zid vikendice.

Portparol Centra javne bezbjednosti Bijeljina Aleksandra Simojlović izjavila je ranije Srni da je policiji prijavljeno da je lice čiji su inicijali Lj.Ј. poginulo u vikendici kod šljunkare na Pavlovića putu.

Prema njenim riječima, policija, pripadnici Civilne zaštite i Granične policije i dalje pokušavaju da priđu ovoj vikendici koja se nalazi pod vodom.

Na krovu potopljenog objekta nalazi se jedno lice koje čeka evakuaciju.

15.25

U banjalučki Klinički centar primljeno je 40 pacijenata iz više ugroženih područja RS.Helikopterski servis neumorno je prevozio pacijente,ali i snabdijevao hranom i lijekovima druge bolnice u RS. Najviše pacijenata u Banjaluku došlo je na hemodijalizu iz Doboja i Teslića. Posjetila ih je i premijerka RS.

15.20

Dva tima Gorske službe spašavanja iz Hrvatske počeli su oko 14.00 časova akciju spašavanja 150 lica ugroženih poplavama u Modričkom Lugu u opštini Vukosavlje, potvrdio je načelnik ove opštine Elvir Hadžiomerović.

Hadžiomerović je izjavio da je u toku evakuacija 11 lica koji su u životnoj opasnosti, a nakon toga će biti evakuisano i ostalih 139 mještana. Rijeka Bosna juče popodne se izlila na području Vukosavlja i poplavila 200 kuća u Modričkom Lugu sa oko 900 stanovnika, te zaplavila veliki broj domaćinstava u naseljima Vukosavlje i Јezero.

15.15

Semberija se mora odbraniti na Savi kod Batkovića, gdje se diže nasip od vreća sa pijeskom i potrebni su svi ljudi koji mogu da pomognu, apelovao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Prema njegovim riječima, na ovom dijelu grada neophodno je podići za jedan metar visine postojeći nasip dužinom od 1,3 kilometra ili će Sava potopiti Semberiju. "Ako popusti nasip na Savi, onda će se sva voda koja je bila u Doboju, Višegradu, Foči i drugim mjestima sliti u Semberiju. Odbrana nasipa u Batkoviću sada je prioritet", upozorio je Mićić.

On kaže da je sadašnji vodostaj Save od 858 centimetara za pola metra viši nego u velikoj poplavi koja je Bijeljinu pogodila 2010. godine, a očekuje se da će vodostaj Save rasti za još jedan metar.

Mićić je sa 95 odsto sigurnosti rekao novinarima da će savski nasip kod Topolovca izdržati, jer je brojno ljudstvo i mehanizacija podigla odbrambeni bedem za jedan metar na mjestu gdje se Sava probila 2010. godine.

"Stanje je veoma ozbiljno, ako uspijemo sačuvati nasip u Batkoviću spriječićemo veću katastrofu i Semberija neće biti potopljena, jer će voda koja nas plavi iz Drine, nabujalih rječica i kanala barem imati gdje da se odlije", kaže Mićić.

Nažalost, rekao je on, grad se više ničim ne može odbraniti od plavljenja kanala Dašnica i rijeke Drine.

15.05

Vodostaji Une i Save trenutno ne ugrožavaju područje opštine Kozarska Dubica, a opštinski Štab civilne zaštite fokusiran je na praćenje situacije u koritima bujičastih pritoka Une, čiji vodostaji rastu i prijete putnim komunikacijama.

"Situacija na području opštine Kozarska Dubica je pod kontrolom, nema ugroženog stanovništva i domaćinstava, a za sada su prohodne sve putne komunikacije", potvrdio je zamjenik komandanta opštinskog Štaba civilne zaštite Ljubomir Marjanović.

Šef Odjeka civilne zaštite opšine Kozarska Dubica Đuro Trubarac precizirao je da su uslijed dugotrajnih i stalnih padavina, u porastu bujičaste pritoke Une - rječice Rakovica, Knežica, Binjačka, Moštanica i Mlječanica, koje prijete izlijevanjem na putne komunikacije.

14.50

Na dijalizu u Klinički centar u Banjaluku danas je helikopterom prevezeno preostalih 12 bolesnika iz opštine Petrovo. Pacijenti su prevezeni u 14.30 časova. Evakuacija je obavljena sa fudbalskog stadiona u Petrovu.

14.35

Situacija u Šamcu postaje sve složenija zbog velike količine vode koja ide prema ovoj opštini, ogroman broj stanovnika zarobljen je u stambenim objektima, a najpotrebnija je voda za piće, izjavio je Srni ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić.

"U pojedinim domaćinstvima ostale su kompletne porodice, čak i sa malom djecom, ima i starih i iznemoglih lica. Ljudi juče nisu poslušali apele načelnika opštine i štaba Civilne zaštite da se izvrši evakuacija", rekao je Đokić. Prema njegovim riječima, voda više nije samo u gradskom području, već se proširila prema naselju Tišina i popunjava polje istočno od grada.

14.30

U Prijedoru je zbog poplava proglašena vanredna situacija, rekao je Srni šef Odsjeka Civilne zaštite Dušan Vranješ. "Vodostaj Sane prije sat vremena iznosio je 460 centimetara, što je 40 centimetara iznad kritične tačke, te je gradonačelnik Prijedora proglasio vanrednu situaciju", rekao je Vranješ.

Prema njegovim riječima, svi ljudski i materijalni resursi su ili angažovani ili u pripravnosti i u svim javnim ustanovama i preduzećima organizovana su stalna dežurstva.

"Sve je u funkciji zaštite i spasavanja", rekao je Vranješ.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar rekao je da se Sana izlila na magistralni put Prijedor - Sanski Most i da je ovaj putni pravac u prekidu za saobraćaj.

14.00

Protok rijeke Drine na tri HE konstantno je u opadanju, saopšteno je iz kabineta načelnika opštine Zvornik Zorana Stevanovića. Na HE Mali Zvornik trenutni protok je 2.124 metara kubnih u sekundi.

Na Hidroelektrani Bajina Bašta protok iznosi 1.000, a na Hidroelektrani Višegrad 800 metara kubnih u sekundi. Na području zvorničke opštine rijeka Drina je u svom koritu pri protoku od 1.800 metara kubnih u sekundi.

13.00

Premijerka Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada odobrila pomoć od dva miliona KM, koja će biti upućena u ugrožena područja, te da je reaktiviran račun koji treba da služi za saniranje posljedica od poplava.

Navela je da je na računu juče bilo 141.000 KM, a otvoren je za sve priloge i one koji žele da pomognu. Dodala je da je jutros stigla zvanična potvrda od ministra inostranih poslova Izraela da je odobrena pomoć za Republiku Srpsku.

MUP RS je u komunikaciji sa kolegama iz Srbije kako bi se realizovala pomoć koju su kasno sinoć dogovorili premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Srpske, rekla je premijerka. Istakla je da su ljudi iz dijaspore iz Italije uputili pomoć u hrani i namirnicama. Naglasila je i da je Vlada, da bi se spriječilo širenje dezinformacija, uspostavila zvaničnu komunikaciju i putem društvenih mreža i jedino će te informacije, koje će biti dostupne i na Tviteru i na Fejsbuku, biti zvanične. Ona je dodala da Vlada i ostale institucije rade, te nije vrijeme za obustavljanje rada. "Nije suštinska stvar proglasiti vanrednu situaciju na području cijele Republike, koliko je važno kako se ponašate u ovako teškim vremenima, a Vlada procjenjuje i donijeće takvu odluku, ako to bude potrebno", pojasnila je Cvijanovićeva.

12.00

Vodostaj rijeke Bosne na području grada Doboja počeo je da opada, a službe za spašavanje i dalje evakuišu ugroženo stanovništvo i vrše neophodnu dostavu hrane i drugih potrepština. Evakuacija se vrši iz poplavljenih stanova, dok se stanovnicima viših spratova dostavlja hrana i ostala pomoć.

U gradu Doboju u pojedinim stambenim zgradama voda je ušla i u stanove na drugom spratu. Formirani su punktovi gdje se ugroženo stanovništvo može obratiti za pomoć i na kojima je zbrinuto evakuisano stanovništvo.

Ostvarena je i trgovinska komunikacija sa drugim mjesnim zajednicama grada koje nisu zahvaćene vodenim talasom.

U Bijeljini je počela evakuacija iz urbanog dijala grada, a u kasarnu je do sada evakuisano stotinu ljudi iz poplavljenih kuća, među kojima je 20 djece. Prema riječima Dalibora Zeljka, oficir za informisanje Trećeg pješadijskog RS puka OS BiH, 50 pripadnika ovog puka vojnim kamionima i čamcima danonoćno radi na spašavanju ljudi iz poplavljenog područja. Zeljko kaže da su im se pridružili i vojnici iz drugih jedinica koji zbog poplave nisu mogli iz Bijeljine da odu na posao u druga mjesta. Evakuisanima je obezbijeđena hrana, odjeća i zdravstvena pomoć. Od više komande zatražena je pomoć u hrani i dodatnim vozilima. U bolnici je zadržano 50 dijaliznih bolesnika, nepokretnih i bolesnih koji su izvučeni iz poplavljenih kuća. Iz romskog naselja u bolnici je zbrinuto 70 ljudi.

Na području opštine Šamac poplavljeno je oko 1.000 domaćinstava, a voda na pojedinim dijelovima dostigla je dva metra.

Ekipe i timovi civilne zaštite evakuisali su veći broj stanovnika ugroženih naselja kod rodbine i prijatelja, manji dio smješten je u fiskulturnoj dvorani osnovne škole u Crkvinama. Određenom broju stanovnika, od kojih su neki invalidi, potrebna je evakuacija. Mjesna zajednica Zasavica odsječena je od ostatka opštine.

U mjestu Dobori kod Modriče vodom je "zarobljeno" desetak ljudi i u mjestu Vranjak 12 ljudi koji su se samovoljno vratili kućama, a kasnije ih nisu mogli izvući, jer je matica rijeke Bosne bila prejaka. Svi putni pravci na području Modriče su u prekidu, osim puta Modriča - Gradačac.

U opštini Pelagićevo izlio se kanal dužine 14 kilometara i sve brane i prepreke su popustile. Oko 80 kuća je poplavljeno, vrši se evakuacija stoke, a stanovništvo neće da napusti kuće zbog čega je obustavljena evakuacija.

Nivo vode u lateralnim kanalima u opštini Donji Žabari je u porastu, ali za sada nema poplavljenih objekata i ugroženog stanovništva.

U opštini Teslić situacija se usložnjava. Nivo rijeke Usora od jutros je porastao za jedan metar i rijeka se prelila preko nasipa prema prigradskom naselju Senjak, gdje je zaplavljeno 20 do 30 kuća. Glavni most u centru grada još nije ozbiljno ugrožen. Nema evakuisanog stanovništva, ni materijalnih dobara.

Vodostaj rijeke Ukrine u Dervetni u 3.30 časova iznosio je 206 centimetara i u blagom je porastu. Trenutno nema ugroženih objekata, a u mjestu Јasenci pripremljene su vreće s pijeskom.

Rijeka Vrbas u opštini Laktaši izlila se u mjestima Trn, Blaško, Šušnjari, Glamočani, Kosjerevo, Maglajani.

Rijeke Vrbanja i Јošavka u opštini Čelinac su se izlile iz korita i poplavile na desetine objekata, grad bukvalno izgleda kao jezero. Јedna porodica je tražila pomoć radi evakuacije, ali im se nije moglo udovoljiti.

Na desetine kuća u Kotor-Varošu je poplavljeno u mjesnim zajednicama Zabrđe, Kotor Varoš, Vrbanjci, Novo Selo, dok je Mjesna zajednica Šiprage odsječena od ostatka opštine. U mjesnoj zajednici Novo Selo sinoć je evakuisano dvoje djece i dolaze novi zahtjevi za evakuaciju sa ugroženih područja. Rijeka Vrbanja i njene pritoke i dalje rastu.

Rastu i vodostaji rijeka Plive, Јošavke i Perućice kao i jezera Veliki i Mali Đol u opštini Јezero, gdje su u tim dijelovima poplavljena poljoprivredna zemljišta. U centru je poplavljena zgrada ambulante, benzinska pumpa, a ulici 21. novembra zatvorena je za saobraćaj, jer je kompletno pod vodom. Poplavljeno je 20 stambenih i pomoćnih objekata. Poplavljeni su i magistralni i regionalni put.

Rijeka Vrbas izlila se u mjestima Martinci i Kukulje u opštini Srbac.

Pruga Banjaluka - Doboj potkopana vodom (foto: Dragana Đuranović / Facebook)

Poplave u Derventi
Foto: RTRS

Poplave u Derventi
Foto: RTRS

Poplave u Derventi
Foto: RTRS

Poplave u Derventi
Foto: RTRS

Poplave u Derventi
Foto: RTRS

Poplave u Derventi
Foto: RTRS

Poplave u Derventi
Foto: RTRS

Rebrovački most u Banjaluci
Foto: RTRS

Rebrovački most u Banja Luci
Foto: RTRS

Naselje Borik u Banjaluci...
Foto: RTRS

Naselje Lazarevo u Banjaluci...
Foto: RTRS

Naselje Lazarevo u Banjaluci...
Foto: RTRS

Naselje Obilićevo u Banjaluci...
Foto: RTRS

Dolac, Banjaluka...
Foto: RTRS

Naselje Obilićevo u Banjaluci...
Foto: RTRS

Banjaluka...
Foto: RTRS

Abacija, Banjaluka...
Foto: RTRS

Gradski most u Banjaluci...
Foto: RTRS

Poplave u Banjaluci...
Foto: RTRS

Poplave u Banjaluci...
Foto: RTRS

Poplave u Prijedoru
Foto: RTRS

Naselje Srpske Toplice u Banjaluci...
Foto: RTRS

Poplave u Prijedoru (rijeka Sana)
Foto: RTRS

Poplave u Prijedoru (rijeka Sana)
Foto: RTRS

Poplave u Prijedoru (rijeka Sana)
Foto: RTRS

Poplave u Prijedoru (rijeka Sana)
Foto: RTRS

Čelinac pod vodom
Foto: RTRS

Poplave u Banjaluci...
Foto: RTRS

Poplave u Banjaluci...
Foto: RTRS

Srbac - polave (foto: Borislav Švraka)
Foto: RTRS

Poplave u Banjaluci...
Foto: RTRS

Poplave u Banjaluci...
Foto: RTRS

Poplave u Banjaluci...
Foto: RTRS

Poplave u Petrovu
Foto: RTRS

Poplave u Petrovu
Foto: RTRS