latinica  ћирилица
07/06/2014 |  19:19 | Autor: Agencije

Nije dobro biti pretjerano opsjednut čistoćom

Imunolozi širom svijeta tvrde da problem s alergijama možemo lakše riješiti ako ne pazimo toliko na čistoću jer ćemo izgraditi čvršći imunološki sistem.

Naučnici tvrde da je pretjerana opsjednutost čistoćom loša za borbu s alergijama i da idući put zagrlite svog ljubimca ili uzmete komad hrane koji je pao na pod.

Imunolog Grejem Ruk tvrdi kako je moderno društvo opsjednuto čistoćom, ali ne razmišlja o tome da usput lišava tijelo i dobrih bakterija i da zato naš imunitet zapravo slabi. Na britanskom naučnom skupu “Cheltenham” istakao je kako su alergijama podložnija djeca i mlađe generacije ljudi od starijih jer se prije drugačije vodilo računa o higijeni i čistoći.

Ruk, koji inače radi na Univerzitetu u Londonu, smatra da možemo poboljšati odbrambeni sistem organizma ako prenosimo različite mikrobiološke organizme između članova porodice.

Јedan od primjera je da ne treba uvijek odmah sterilizovati cuclu varalicu ako je pala na pod u kući. Bakterije koje se prime nisu toliko opasne, a izgradiće imunološki sistem djeteta.

Ista pravila vrijede i za hranu s poda ili maženje s kućnim ljubimcima jer ako se imunološki sistem nikada ne alarmira, na kraju će se potpuno isključiti.