latinica  ћирилица
17/06/2014 |  17:11 | Autor: Agencije

Osijek: Podignuta optužnica protiv desetorice Srba

Tužilaštvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv desetorice osumnjičenih za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u Trpinji i Borovu Naselju 1991. te je od suda zatražilo da im produži pritvor u kojem su od jula prošle godine.

Optužnica osumnjičenim na teret stavlja da su, kao pripadnici paravojnih snaga, od septembra do kraja novembra 1991. zapovijedali i učestvovali u protivzakonitom lišavanju slobode i zlostavljanju najmanje 63 civila, ratna zarobljenika i ranjenika od kojih su 24 ubili. Produženje istražnog zatvora tužilaštvo je predložilo Županijskome sudu zbog, kako je navedeno, opasnosti od bijega te posebno teških okolnosti u kojima je počinjeno krivično djelo za koje je propisana dugotrajna zatvorska kazna.

U saopštenju tužilaštva ističe se da su "osumnjičeni te zločine počinili tokom oružane pobune lokalnoga srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske te napada udruženih snaga ЈNA, pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije na Vukovar kao pripadnici paravojnih snaga pobunjenika".