latinica  ћирилица
28/06/2014 |  12:12 | Autor: TANЈUG

Ekstrakt od kakaoa smanjuje rizik od Alchajmera

Istraživanje sprovedeno u Americi sugeriše da ekstrakt kakaoa, koji sadrži polifenole, može da smanji rizik obolijevanja od Alchajmerove bolesti.

Eksperimenti sprovedeni na miševima pokazali su da ovi antioksidansi mogu da spreče nakupljanje beta-amiloidnih proteina, koji su karakteristični za Alchajmerovu bolest i koji su ključni za slabljenje kognitivnih sposobnosti, piše “Journal of Alzheimer's Research”.

Istraživači iz Maunt Sinaj bolnice u Njujorku dodaju da stvaranje naslaga beta-amiloidnih proteina u mozgu započinje desetinama godina prije pojave simptoma demencije, pa novi nalazi ukazuju na mogućnost preventivne primjene antioksidansa prisutnih u voću i povrću.

Alchajmerova bolest je degenerativni moždani poremećaj srednjeg ili poznog životnog doba koji uništava neurone i veze u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase. Danas se smatra glavnim uzrokom senilne demencije koja se nekad smatrala normalnim stanjem u starosti.

Alchajmerova bolest uzrokuje postepeno i nepovratno gubljenje pamćenja, sposobnosti govora, svijesti o vremenu i prostoru, i eventualno sposobnost da se brinu sami o sebi.

Bolest je opisao njemački psihijatar Alojz Alchajmer 1906, i tada se smatralo da je ona rijetko mentalno stanje pretežno mladih ljudi. Danas se kasna Alchajmerova bolest prepoznaje kao najčešći uzrok gubljenja mentalnih funkcija oko 65. godine života, a rana Alchajmerova se mnogo rijeđe pojavljuje, i to kod ljudi u 30-im, 40-im i 50-im godinama.