latinica  ћирилица
15/07/2014 |  08:44 | Autor: Agencije

Sva ljekovita dejstva maline

Malina je u svim razvijenim zemljama svijeta visoko cijenjena biljka, prvo zbog neodoljivog izgleda, ukusa i mirisa, a zatim i zbog svojih ljekovitih svojstava.

 Malina je grm koji potiče iz jugoistočne Evrope, raste uz rubove puteva i šumaraka, a sve se češće uzgaja i u baštama i gotovo da je jednako toliko odomaćena kao i jabuke, kruške ili šljive.

Energetska vrijednost 100g svježeg ploda maline iznosi oko 52 kcal/217 KЈ. Od toga ima 86 posto vode, 1,2 posto proteina, 0,65 posto masti i 12 posto ugljenih hidrata. Izvrstan je izvor dijetetskih vlakana (6,5g).

Ovo bobičasto voće je tako slatko, a ima tako malo kalorija što je već dovoljan razlog da maksimalno uživamo u njemu.

Od vitamina izvrstan je izvor vitamina C (26,2 mg, što čini 44% RDA), a sadrži i vitamine B kompleksa, vitamine E i K, ali u količinama ispod preporučenog dnevnog unosa. U malim količinama sadrži gotovo sve minerale.

Malina je nutritivno naročito zanimljiva zbog bogatog sadržaja raznovrsnih antioksidansa, a u časopisu “BioFactors” objavljeno je da je antioksidativna aktivnost maline za 50 posto veća od antioksidativne aktivnosti jagode, 10 puta veća od paradajza i 3 puta veća od kivija. Antioksidativna aktivnost se ne gubi kada je malina smrznuta ili u obliku džema.

Konzumacijom malina tijelu obezbjeđujemo energiju, pravilno funkcionisanje nervnog sistema i održavanje zdravog tkiva, na prvom mjestu krvnih sudova. Korisna je za krvnu sliku, poboljšanje apetita kod djece, suzbijanje mučnine i povraćanja. Narodna medicina sok od maline preporučuje za liječenje bolesti želuca i crijeva jer efikasno pročišćava sistem za varenje. Isto tako može biti koristan za tretiranje urinarnih infekcija. Kaže se da malina rashlađuje, pa sok od maline treba upotrebljavati i protiv groznice.

Listovi maline pripremljeni u vidu čaja preporučuju se za jačanje srca, liječenje hemoroida, alergijskih osipa na koži i lakših povreda kože. Ovaj napitak pripadnicama ljepšeg pola može pomoći da postanu majke. Nekada se čaj od listova maline često upotrebljavao za liječenje ženskog steriliteta jer pročišćava jajovode i ima pozitivno dejstvo na zidove materice.

Zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata, malina je u razumnim količinama bezbjedna i za ishranu dijabetičara, što se ne može reći i za svako drugo voće. Neka ispitivanja čak pokazuju da ovo voće povoljno utiče i na regulaciju šećera u krvi.