latinica  ћирилица
26/08/2014 |  09:21 | Autor: B92

Gorenje više nije slovenačko

Nakon Merkatora, Fruktala i Droge Kolinske i "posljednji slovenački socijalistički div", Gorenje, više nije u domaćim rukama.

Nakon uspješno preživljene tranzicije, i tri dokapitalizacije, iskazane kroz ukupnu vrijednost od 36,6 miliona evra i realizovane u posljednjih godinu i po, sada 51,9 odsto vlasničkog udjela u Gorenju drže stranci, prenosi Poslovni dnevnik.

U velenjskoj kompaniji koja duže od pola vijeka proizvodi kućne aparate pojedinačno najveće udjele iza kojih stoji inostrani kapital imaju Međunarodna finansijska korporacija (IFC) s 11,8 odsto te japanska grupacija Panasonik s 9,5 odsto, koja je u Gorenje potkraj 2012. godine investirala 10 miliona evra.

Premda su Uprava i Nadzorni odbor kompanije u avgustu 2013. Skupštini dioničara iznijeli projekciju kako namjeravaju dokapitalizacijom u tri kruga temeljni kapital povećati sa 66 na 129 miliona evra, to nije realizovano.

Naime, u izvještaju o poslovanju za prvih šest mjeseci ove godine objavljen je podatak da osnovni kapital iznosi 101,9 miliona evra.

Gorenje je u pola godine ostvarilo prihod u visini 601 milion evra, što je naspram učinka za isto razdoblje 2013. rast od 1,8 odsto. EBITDA je skočila znatno više, čak 17,2 odsto, na 43,1 milion evra, dok je neto dobit iznosila 3,1 milion evra. S obzirom na to da je lani na polugodištu Gorenje iskazalo gubitak od 7,8 miliona evra, ova je godina zasad donijela pozitivnije trendove.

Slovenci su godinama odolijevali izazovima privatizacije na internacionalnom nivou zadržavajući pod državnim starateljstvom najveće kompanije ili u portfeljima lokalnih tajkuna uprkos njihovom posrnulom poslovanju.

Poslovni dnevnik piše da je najbolja ilustracija opiranja dolasku novih vlasnika višegodišnja vezana uz Merkator koji postaje dio Agrokora.

U međuvremenu je iz lepeze negdašnjih privrednih uzdanica srpski Nektar preuzeo Fruktal, hrvatska Atlantik grupa Drogu Kolinska.

Evropska komisija ovih dana insistira na stečaju Elana zbog nezakonitih subvencija, a novog premijera Miru Cerara čeka paket 15 firmi u većinskom vlasništvu države čiju su privatizaciju kratko zakočili nedavni vanredni parlamentarni izbori.