latinica  ћирилица
07/09/2014 |  11:06 | Autor: sportal.rs

"Orlovi" u novom dresu

Fudbalska reperezentacija Srbije dobila je novi gostujuć́i dres britanskog proizvođača sportske opreme Umbro.

Fudbaleri reprezentacije nosiće ga prvi put u prijateljskoj utakmici protiv Francuske, kao i na kvalifikacionim utakmicama za Evropsko prvenstvo 2016.

Koristeći iskustvo, nasljeđe i skoro stogodišnju tradiciju Umbra u pravljenju fudbalske opreme, sagledani su svi aspekti onoga što igrači i navijači žele. Tako je nastao novi srpski gostujući dres koji reprezentuje ponos i nacionalni duh, a dizajn dresa obuhvata niz jedinstvenih karakteristika vezanih za nacionalni tim Srbije. Simbolizuje novu energiju mladih i strastvenih srpskih igrača, novu krv na terenu na čelu sa novim iskusnim trenerom Dikom Advokatom.

Inspiracija i ideja za novi gostujucći dres je bila da ujedini sve tipične srpske elemente i karakteristike sa klasičnim sportskim elementima koji su decenijama krasili dresove naših reprezentativaca, vodeći računa da dres izgleda jedinstveno, prepoznatljivo i moderno. Koristeći nacionale simbole na dresu, poput četiri ocila i pravoslavnog krsta, dres je dobio svoju namjenu i pripadnost, ali ideja je da dresu dobije još dublje značenje i da poveže milione navijača sa nacionalnim identitetom i reprezentativcima.

Za dres je kreirana odgovarajuća tipografija, koja je inspirisana pismom Miroslavljevog jevanđelja i pismom Dušanovog zakonika, modifikovana u nov i moderan vizuelni identitet, ali i dalje prihvatljiva i prepoznatljiva svim navijačima. Umbro je primijenio svoje umijeće u pravljenju fudbalskih dresova u svom modernom i jedinstvenom stilu. Dres je bijele boje sa bijelom kragnom, sa dve male, elegantne zlatne pruge, koje predstavljaju boju srpskog grba. Sa lijeve strane dresa dijve zlatne trake simbolizuju krst. Na poleđini vrata je srpski grb. Brojevi na dresu su dizajnirani i perforirani tako da čine dres lakšim i daju mu mogućnost da ne zadržava toplotu. Dresovi su takođe dizajnirani da poboljšaju performanse igrača i njihovu udobnost. Gostujući šorcevi su takođe bijele boje sa dvije zlatne pruge sa obe strane, kao i štucne na kojima je apliciran čuveni Umbro dijamantski logotip u zlatnoj boji.