latinica  ћирилица
09/09/2014 |  13:37 | Autor: Agencije

Ovo nikako nemojte raditi poslije jela

Poslije jela obično volimo da malo otpustimo kaiš, pojedemo voćku, malo prošetamo ili legnemo da odspavamo. Ne biste vjerovali, ali sve ovo nije preporučljivo da radite poslije jela.

Za neke stvari koje radimo poslije jela, a za koje smo ubijeđeni da su dobre za nas, ispostavilo se da smo griješili. A evo i zašto.

Pušenje

Pušači obično vole da zapale poslije obroka. Duvan svakako ne preporučujemo, ali poslije jela je posebno opasno. Јer, kako stručnjaci tvrde, ako zapalite cigaretu odmah poslije obroka štetite organizmu kao da ste zapalili 10 cigareta odjednom. Rizik od raka pluća je povećan. Takođe pušenje posebno utiče i na pogoršanje sindroma iritabilnog kolona (nervoze crijeva).

Šetnja

Iako je ovo jedan od najčešćih savjeta, šetnja poslije jela i nije tako dobra za vas kako se mislilo. Ako odmah odete u šetnju probavni sistem neće biti u mogućnosti da obradi i "upije" sve nutrijente iz hrane koju pojedemo. Najbolje je da sačekate bar pola sata poslije jela i onda se uputite u šetnju (na oko 10 minuta). Nećete imati stomačnih problema, a šetnja će vam goditi.

Voće i čajevi

Ako poslije ručka ili večere odmah "skočite" na voće može doći do pojave nadutosti. Voće neće "moći da dođe na red" za varenje. Sačekajte sat ili dva, pa onda jedite voće.

Čajevi su fenomenalni i odlični za probavu, ali ne i odmah nakon obroka. Oni sadrže polifenole i tanine, koji otežavaju apsorpciju gvožđa. Ovo je posebno loše za one koji imaju nedostak gvožđa, obično za djecu i trudnice. Šoljicu čaja skuvajte sat vremene poslije jela.

Kupanje i spavanje

Većina ljudi poslije posla ruča, odmah ode na kupanje, pa na popodnevnu "dremku". Međutim, ovo je vrlo loš potez. Ako se kupate odmah poslije obroka krv će krenuti da jače cirkuliše u nogama, rukama zanemarjući stomak, što može oslabiti probavni sistem. Sačekajte 30 minuta poslije ručka ili večere.

Drijemanje poslije ručka nije dobro, jer ćete tako usporiti varenje. Može doći do nelagodnog osećaja u ustima i grlu, ali i hrkanja. Spavajte tek 2 sata poslije obroka.

Najbolje je da poslije obroka sjednete minut-dva, lagano pospremite sto, spremite se za šetnju (u tome će vam proći već preporučenih pola sata) i izađete napolje i šetate 10 minuta.