latinica  ћирилица
17/09/2014 |  08:33 | Autor: TANЈUG

Dokumentarac o Edvardu Snoudenu na Njujorškom festivalu

Dokumentarni film o odbjeglom američkom obavještajcu Edvardu Snoudenu biće prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Njujorku.

Filmsko društvo Linkoln centra saopštilo je u utorak da će film "Citizenfour" Lore Poitras premijerno biti predstavljen 10. oktobra u okviru glavnog programa ove manifestacije.

Poitras je novinarka i rediteljka koju je Snouden prvu kontaktirao u vezi sa istupanjem u javnosti sa podacima o američkim programima nadgledanja. Јedan je od troje novinara nagrađenih Pulicerovom nagradom koja je ove godine dodijeljena Vašington Postu i Gardianu za objavljivanje članaka o programu masovnog špijuniranja NSA.

 

Poitras je radila na filmu o nacionalnoj bezbjednosti i privatnosti u svjetlu zakona usvojenih poslije terorističkih napada u SAD 11. septembra kada ju je Snouden kontaktirao, predstavivši joj se kao "Citizenfour" (četvrti građanin).

Kada se sa reporterom Glenom Grinvaldom srela sa Snoudenom, Poitras je snimala njihove intervjue.

Kent DŽons, direktor Njujorškog filmskog festivala, rekao je da je riječ o višeslojnom ostvarenju. To je karakterna studija o Snoudenu, životna priča puna reportaža koja ledi krv u žilama.

U intervjuu koji je nedavno dala AP, Poitras je rekla da je montirala film u Berlinu jer se plašila da joj američke vlasti zaplijene snimljeni materijal.

Film "Citizenfour" će u američkim bioskopima početi da se prikazuje od 24. oktobra.